Μενού
  • Α-
  • Α+

Κινούμενος στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, ο οποίος παρενέβη για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι ιερείς παρεμβαίνουν στις εκλογές, πραγματοποιώντας προεκλογικό αγώνα, ο αρχιμανδρίτης Σπύρος Κατραμάδος στάθηκε και εκείνος με τη σειρά του στη σχέση της εκκλησίας με τα πολιτικά κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της εκκλησίας προήλθαν μετά και τις πληροφορίες που διακινήθηκαν ότι συγκεκριμένοι ιερείς από νησιά των Κυκλάδων, αλλά και από το Άγιο Όρος πραγματοποιούν προεκλογικό αγώνα, για να προωθήσουν συγκεκριμένο κόμμα. 

«Είναι βαρύτατο αμάρτημα να χωρίζουμε ανθρώπους με κομματικά κριτήρια»

«Είναι βαρύτατο αμάρτημα όταν κάποιοι πιστοί, και μάλιστα Κληρικοί, χωρίζουμε τους ανθρώπους με κομματικά κριτήρια και ταυτιζόμαστε με μια κομματική παράταξη», σημείωσε στο κυριακάτικο μήνυμα του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κόνιτσας ο αρχιμανδρίτης Σπύρος Κατραμάδος σχετικά με όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στους κόλπους της εκκλησίας.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ανατολή, όπως κάθε μητέρα, δείχνει την αγάπη της αφειδώς και αδιάκριτα προς όλα τα παιδιά της, που ενδεχομένως να ανήκουν σε διάφορα κόμματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινούνται οι πιστοί, και ιδιαιτέρως οι Κληρικοί, οι οποίοι ως Πνευματικοί Πατέρες των ανθρώπων που αναζητούν στοργή, αγάπη, ελευθερία, νόημα ζωής και όχι στοχευμένες υποδείξεις και κατευθυντήριες γραμμές που παραπέμπουν σε στρατιωτικού τύπου υποταγή» σημείωσε χαρακτηριστικά στον λόγο του.

«Χειριστικά πρόσωπα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις»

Τόνισε δε ότι «η συγκεκριμένη αυτή επικίνδυνη πρακτική που υιοθετείται και κακώς ασκείται από κάποιους υποτιθέμενους πνευματικούς ανθρώπους στο πλαίσιο πολιτικών διαδικασιών, προτάσσοντας δήθεν το υγιές κατ’ αυτούς θρησκευτικό συναίσθημα, θυμίζει το «εγώ δεν είμαι όπως όλοι οι άλλοι» της γνωστής παραβολής του Φαρισαίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μίας αρρωστημένης ανατροφής φανατικών και μόνο οπαδών».

Μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Ηπειρώτης ιεράρχησης υπογράμμισε ότι «επικίνδυνα τέτοια χειριστικά πρόσωπα που νομίζουν ότι έχουν γνώση επί παντός επιστητού και την επιβάλλουν με τη μορφή της υπακοής (!!!) στους άλλους για το τι πρέπει κάνουν, κινούνται συνήθως έχοντας εγωιστικά κίνητρα αυτοπροβολής και νοοτροπίας, στρεβλώνοντας και υπονομεύοντας κανόνες, δόγματα και όλες τις άλλες αξίες, τόσο ως προς το μεγάλο δώρο της ελευθερίας μας έτσι όπως διδάσκει και βιώνει η Εκκλησία, όσο και ως προς τη σταθερότητα και τη συνοχή στην κοινωνία μας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μια σταθερότητα και συνοχή που στις μέρες μας διαπιστώνουμε πόσο αναγκαία είναι».

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «εάν εμείς οι Κληρικοί βλέπουμε τα πράγματα μέσα από την εκκλησιαστική προοπτική, τότε δεν θα διακατεχόμαστε από ανασφάλειες και δεν θα χωρίζουμε τα κόμματα σε εχθρικά ή φιλικά, όπως και δεν θα εμπλεκόμαστε σε εκλογικά διλήμματα. Άλλο είναι το έργο της Εκκλησίας και άλλο το έργο της Πολιτείας και των κομμάτων. Για αυτό τον λόγο ας μην διώχνουμε τη Χάρη του Αγ. Πνεύματος, τη Χάρη του Παρακλήτου, με κινήσεις μας που διασαλεύουν την Ενότητα μας, κινήσεις που αποδοκιμάζουν διαχρονικά οι Άγιοι Πατέρες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.