Μενού
exetaseis
Μαθητές δίνουν εξετάσεις | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις προκάλεσε η εικόνα... χάους την πρώτη ημέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων. Οι μαθητές των Λυκείων πήγαν στα σχολεία και αδυνατούσαν να δώσουν εξετάσεις εξαιτίας προβλήματος στην Τράπεζα Θεμάτων.

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου που δίνουν φέτος και Πανελλήνιες βρίσκονται στις αίθουσες για να δώσουν εξετάσεις, ενώ οι μαθητές της Β' και της Α' θα προγραμματιστεί να τις δώσουν σε άλλη ημερομηνία. 

Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν πως οι ενδοσχολικές εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην πλειονότητα των Λυκείων και σε κάποια σχολεία αποφασίστηκε να μην διαγωνιστούν οι μαθητές της Α' και της Β'.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Τράπεζα θεμάτων: Έντονες αντιδράσεις 

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων. Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου.

«Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα έχουμε και τότε; Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Για το σημερινό νέο «επιτελικό φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως», αναφέρει ο Νίκος Φίλης.

«Από το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έχει "πέσει" και οι διευθυντές Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατο να αντλήσουν θέματα και να τα κληρώσεων για τη διενέργεια των εξετάσεων. Σε πανικό ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας συστήνει... υπομονή», συνεχίζει. 

«Άγνωστο πού είναι και τι πράττει ο εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων κ. Αντωνίου. Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του! Ας περιμένουν τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές στις αίθουσες» αναφέρει. 

«Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας», καταλήγει ο Νίκος Φίλης. 

Ανακοίνωση με την οποία επικρίνει την πρώην υπουργό Παιδείας εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις ενδοσχολικές εξετάσεις με την τράπεζα θεμάτων: 

«Προφανώς δεν έχει καμία ευθύνη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για την καθυστέρηση των εξετάσεων σε όλα τα λύκεια της χώρας, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου». 

»Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη δοκιμασία των μαθητών».

«Οι μαθητές είναι πειραματόζωα»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, υποστήριξε πως με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων αποδεικνύει πως «οι μαθητές είναι πειραματόζωα». Τόνισε ότι είναι συγκλονιστικό, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει μια πολιτική επιμονή στην Τράπεζα Θεμάτων και δεν είχε δώσει οδηγία, ώστε σε περίπτωση προβλήματος, όπως η συγκεκριμένη, να δώσουν θέματα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Τόνισε ότι η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής διαφωνεί με την Τράπεζα Θεμάτων συνολικά, υπογραμμίζοντας ότι από την σύλληψή της είναι προβληματική ιδέα, καθώς όχι μόνο δεν λύνει σοβαρά προβλήματα της Παιδείας, όπως τα εκπαιδευτικά κενά, αλλά τα επιτείνει, οδηγώντας μαθητές και γονείς στην εξόντωση.

ΟΛΜΕ: Ζητά κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων 

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζητά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που «λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του Υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.