Μενού
nosokomeio
  • Α-
  • Α+

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν 70 καρδιολογικές επεμβάσεις που έγιναν σε μικρά παιδιά σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, μετά τις καταγγελίες γονέων και οικογένειες παιδιών με καρδιοπάθειες ότι 15 από αυτά πέθαναν από πλημμελείς ενέργειες συγκεκριμένου παιδοκαρδιοχειρουργού.

Ο έλεγχος θα γίνει σε συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική που χειρουργούσε ο γιατρός, προκειμένου να βρεθούν τα δεδομένα από τον εξοπλισμό του χειρουργείου, αλλά και της ΜΕΘ, καθώς επίσης και της επάρκειας του προσωπικού. Κύριο ζητούμενο αποτελεί η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών και το ποσοστό θνητότητας.

Στην αντεπίθεση ο παιδοκαρδιοχειρουργός: «Είναι θέμα εκδίκησης»

Μιλώντας στο Mega, ο παιδοκαρδιοχειρουργός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία καταγγελία σε βάρος του. «Πρώτον, δεν έχω 15 περιστατικά που πέθαναν. Έχω χειρουργήσει 1.000 περιστατικά. Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία. Τίποτα. Ο εισαγγελέας είναι εδώ, μπορούν να ρωτήσουν», αναφέρει.

Η έρευνα για τους θανάτους των παιδιών είναι σε εξέλιξη, την ώρα που οι οικογένειές τους έχουν στείλει επιστολή ζητώντας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

«Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε και να μην μπορούμε πλέον να σιωπούμε», λέει ο γιατρός.

«Χειρουργώ δύσκολα, περίπλοκα περιστατικά. Υπάρχει μια θνησιμότητα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μηδέν, κυμαίνεται μεταξύ 1,7% και 2,3%. Έχω μια τράπεζα δεδομένων. Μπορώ να τα βγάλω αναλυτικά και να τους τα δώσω. Δεν έχω 15 θανάτους», σημειώνει ακόμα.

«Τίποτα, τίποτα. Όταν τα παράτησα κι έφυγα και πήρα την σύνταξή μου από την Γενεύη, έκλεισα το ελβετικό ίδρυμα και άνοιξα το ελληνικό ίδρυμα. Κι όλοι οι δωρητές -υπάρχει διαφάνεια- μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους λογαριασμούς. Κι αν θέλετε μπορώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα να κάνει την έρευνα να δούνε. Να δούνε αν υπάρχουν πληρωμές στην ιατρική ομάδα, προς τον [όνομα του]», είπε ακόμα ο παιδοκαρδιοχειρουργός στην εκπομπή Live News του Mega.

«Όλα είναι ξεκάθαρα. Εγώ δεν τρομάζω. Τρομάζω μόνο από τον Θεό. Ήταν ένας συνάδελφος, πρώην διευθυντής, τα παράτησε κι έφυγε. Νομίζω ότι είναι αυτή η έχθρα αυτού του συναδέλφου. Και μετά ξεκίνησαν από το 2019- 2020 αυτές οι ανώνυμες επιστολές- καταγγελίες χωρίς όνομα και χωρίς υπογραφή. Είναι θέμα εκδίκησης», λέει επίσης.

Ακόμα συμπληρώνει: «Αυτός ο χειρουργός ήταν ο μοναδικός παιδοκαρδιοχειρουργός. Έρχεται κάποιος με παγκόσμια φήμη. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Δεν ζητάει τις αμοιβές που ζητάει, πληρώνει και μετά για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς. Αυτό είναι. Έχω χαλάσει την πιάτσα. Είναι απλά τα πράγματα» δηλώνει ο καρδιοχειρουργός.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Η υπόθεση άνοιξε μετά από επιστολή που στάλθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε τουλάχιστον τέσσερις Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Καρδιοπάθεια. Σημειώνεται ότι η επιστολή στάλθηκε μέσω mail.

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται πως υπάρχει συγκεκριμένος γιατρός σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας  που τον τελευταίο 1 χρόνο είχε χειρουργήσει 70 περιστατικά, εκ των οποίων το 20% πέθαναν και κάποια άλλα από αυτά παρέμειναν σε κατάσταση «φυτού» μετά και την επέμβαση.

Η επιστολή έφτασε στους φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους το κοινοποίησαν στο υπουργείο Υγείας και τις εισαγγελικές Αρχές, για να συνεχίσουν τη σχετική έρευνα.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αποστολέας της επιστολής, με τους φορείς και τις Αρχές να επισημαίνουν ότι η διεύθυνση αποστολής δεν συμπίπτει με κάποιο φυσικό πρόσωπο. 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι δεκάδες γονείς, μετά και τις καταγγελίες που ακούστηκαν σε βάρος του, έσπευσαν στα social media, για να τον στηρίξουν. 

Στο «μικροσκόπιο» και η ΜΚΟ του παιδοκαρδιοχειρουργού

Η έρευνα των αστυνομικών και των δικαστικών Αρχών αναμένεται να μοιραστεί σε συγκεκριμένους φορείς. Συγκεκριμένα, τμήμα της έρευνας φέρεται να πραγματοποιείται από αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, ενώ άλλο κομμάτι της από το Τμήμα Ασφαλείας του Αμαρουσίου της ΕΛΑΣ, το οποίο και το 2023 είχε λάβει καταγγελίες από γιατρούς και συγγενείς παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια καρδιολογικών επεμβάσεων σε ιδιωτική κλινική στα Βόρεια Προάστια.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί και η ΜΚΟ που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας καρδιοχειρουργός, η στόχευση και τα κέρδη της οποίας έχουν προκαλέσει αρκετά ερωτήματα για τη δράση του γιατρού.

Ο παιδοκαρδιοχειρουργός τον οποίο καταγγέλλουν οι γονείς, είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο κι έχει δημιουργήσει μάλιστα ίδρυμα με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος.

Το τελευταίο διάστημα ο παιδοκαρδιοχειρουργός έχει αποχωρήσει και από τα δύο νοσοκομεία που εργαζόταν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.