Μενού
evros
Φράχτης στον Έβρο | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Την Παρασκευή (2/6) αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή που εξετάζει την υπόθεση οι πέντε συνοριοφύλακες στον Έβρο, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα (29/5) για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Οι πέντε συνοριοφύλακες, ένας υπαστυνόμος και τέσσερις αστυφύλακες, είχαν μπει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ μετά από καταγγελίες τόσο συναδέλφων τους όσο και διακινητών που πρόσφατα συνελήφθησαν και αποκάλυψαν ότι υπάρχει κύκλωμα αστυνομικών, το οποίο κάνει τα «στραβά μάτια» στη διακίνηση μεταναστών.

Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες

Την ίδια ώρα οι συνομιλίες μεταξύ των αστυνομικών, οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι αρκετά αποκαλυπτικές για τη δράση του κυκλώματος, που δρούσε σε συνεργασία με διακινητές από την Τουρκία.

 • Αστυνομικός: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο ζευγάρια παπούτσια. Κάπου στη γωνία τα άφησα». Να τη, εκεί πρέπει να είναι στη στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε, θα σταματήσω για να την πάρω.

Αρχηγικό ρόλο, όπως προαναφέρθηκε φαίνεται πως είχε ένας αρχιφύλακας, ενώ στις συνομιλίες ξεχωρίζουν οι προβληματισμοί των αστυνομικών για το πώς... θα δηλώσουν τα χρήματα που παίρνουν από το κύκλωμα.

 • Αστυνομικός: «Εγώ πρέπει να τα δικαιολογήσω τα λεφτά αν μου πουν που τα βρήκα. Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Έσχες».
 • Άγνωστος άνδρας: «Έχετε και τα Πόθεν Έσχες εσείς οι αστυνομικοί».
 • Αστυνομικός: Κατάλαβες; Εγώ πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μου πουν πού βρήκες αυτά τα λεφτά και τα πήρες;»
 • Άγνωστος άνδρας: «Από τους Πακιστανούς πες τους».

Δούλευαν ακόμα και στις άδειές τους

Τα «πλοκάμια» του κυκλώματος ήταν τέτοιοι, που οι συνοριοφύλακες κατηγορούνται ότι βοηθούσαν τους Τούρκους διακινητές όχι μόνο στις βάρδιες τους, αλλά και ακόμα όταν είχαν ρεπό ή άδεια.

Όπως αναφέρει το Open, δύο από τους πέντε αστυνομικός, ο ένας με βραχύβια και ο άλλος αναρρωτική, εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα και είπαν πως θέλουν να συμμετάσχουν σε μία επιχείρηση που θα γινόταν. Οι «Αδιάφθοροι» εκτιμούν, μετά και τις έρευνές τους, ότι οι δράστες είχαν ραντεβού με τους διακινητές, όπου και θα τους ενημέρωναν για το πού βρίσκονται οι περιπολίες για να τις αποφύγουν.

Το επιχειρησιακό τους σχέδιο ήταν τέτοιο, μάλιστα, που σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούσαν σε συλλήψεις των μεταναστών στον Έβρο. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γινόταν για δύο λόγους:

 1. Για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στις επιχειρήσεις
 2. Ήταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους διακινητές ότι, μόλις συλλάβουν τους αλλοδαπούς, θα τους κρατήσουν για λίγο μέχρι και να γίνει η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα τους άφηναν ελεύθερους.

 

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οδηγίες στους διακινητές από την Τουρκία φέρεται να έδινε το κύκλωμα των αστυνομικών που συνελήφθη στον Έβρο και οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών.

Οι πέντε αστυνομικοί που φέρονται να παρείχαν διευκόλυνση εισόδου μεταναστών συνελήφθησαν τη Δευτέρα (29/5), από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στον Έβρο. 

Παράλληλα, διακριβώθηκε η δράση τεσσάρων αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το Mega το κύκλωμα που θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί μιλούσαν με συνεργάτες τους στην άλλη πλευρά του Έβρου και τους ενημέρωναν για τις περιπολίες, προκειμένου να διευκολύνουν τη διακίνηση των μεταναστών.

Από τον Οκτώβριο του 2022 οι επαφές του κυκλώματος με τους διακινητές

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 26.550 ευρώ,
 • 59 κινητά τηλέφωνα,
 • 12 power banks,
 • 2.120 δολάρια Αμερικής,
 • 850 λίρες Τουρκίας,
 • 23 λίρες Αγγλίας,
 • 77 Lei Ρουμανίας,
 • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
 • τραπεζική κάρτα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA