Μενού
oxia
Οχιά | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Σε σταθερά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται για πέμπτο 24ωρο στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, η εθελόντρια ερπετολόγος που υπέστη αλλεργικό σοκ από δάγκωμα οχιάς σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

«Είναι κρίσιμη η κατάσταση της, χρειάζονται 3,4 και 5 ημέρες υποστήριξης μέχρι ο ίδιος ο οργανισμός να αναλάβει μόνος του. Άρα επομένως χρειάζεται επαναλαμβάνω και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και φαρμακευτική υποστήριξη», δήλωσε ο γιατρός, Νίκος Καπραβέλος.

Χθες το απόγευμα σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό με οχιά που δάγκωσε στο Βόλο 55χρονη  την ώρα που έκανε δουλειές στην αυλή της. Η γυναίκα νοσηλεύεται, ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Επικίνδυνο το δάγκωμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το δάγκωμα φιδιού χρειάζεται στενή παρακολούθηση του ασθενούς και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις να πρέπει να χορηγείται αντιοφικός ορός αλλά μόνο αν πρόκειται για οχιά.

«Αντιοφικός ορός θα χορηγηθεί όταν κινδυνεύει άμεσα η σωματική ακεραιότητα του ασθενούς. Αυτό γίνεται πάντα σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο», είπε ο διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Ερυθρών, Αγησίλαος Σαγνατόπουλος.

Τα δηλητηριώδη φίδια στη χώρα μας είναι οι έχιδνες και οι οχιές. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, Γιώργο Παπαϊωάννου, οι οχιές έχουν ένα κοντόχοντρο σώμα πολύ ξεκάθαρα τις καταλαβαίνεις από οποιοδήποτε άλλο φίδι και ένα ζικ ζακ κατά μήκος της ουράς τους. Τι κάνουμε όταν μας δαγκώσει:

  • Όχι πανικός
  • Κλήση στο ΕΚΑΒ
  • Αφαιρούμε τα στενά ρούχα
  • Πλύση με νερό και σαπούνι

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να μπαίνουμε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια να μην πλησιάζουμε σωρούς από πέτρες και κομμένα δέντρα γιατί πολύ πιθανόν να κρύβεται εκεί κάποιο φίδι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.