Μενού
evros
Στρατιώτες στον Έβρο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για μεθαύριο, Παρασκευή (2/5) είναι προγραμματισμένη η απολογία των πέντε συνοριοφυλάκων στον Έβρο οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Οι συλλήψεις τους προέκυψαν μετά από έρευνες αρκετών μηνών που πραγματοποιούσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ, οι οποίοι και συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία για την υπόθεση. Μάλιστα, θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Ξέρουν μόνο τους κωδικούς τους

Το μόνο που έχουν στα «χέρια» τους οι Αρχές είναι μόνο τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες όσοι συμμετείχαν στο κύκλωμα. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στο Εσωτερικών Υποθέσεων γνωρίζουν ότι ο κάθε κωδικός ανταποκρίνεται σε κάποιο πρόσωπο που είναι μέλος του κυκλώματος. 

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Open, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνεται συχνά λόγος για κάποιον «Σπύρο», για τον «γραμματέα» αλλά και για τον «κομάντο». Οι Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για διακινητές μεταναστών, όχι απαραίτητα Τούρκους πολίτες, και δεν αποκλίνουν μερικά από τα πρόσωπα να βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Οι έρευνές τους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναζητούν αν στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι συνοριοφύλακες που έκαναν τα «στραβά μάτια» στη διακίνηση μεταναστών.

Γνώριζαν τις κινήσεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής οι συνοριοφύλακες

Τα «πλοκάμια» του κυκλώματος των συνοριοφυλάκων φέρεται να είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που γνώριζαν ακόμα και τις ενέργειες της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας η οποία και περιπολεί κατά μήκος του Έβρου. Τα στοιχεία, μάλιστα, προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης για την οποία και αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι συνοριοφυλακές, σύμφωνα με το Open, φαίνεται πως ενημερώνονταν από τους Τούρκους διακινητές πως οι στρατοχωροφύλακες τούς επέτρεψαν να περάσουν και ότι κατευθύνονταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι διάλογοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μεταξύ των μελών του κυκλώματος είναι αποκαλυπτικοί για τη δράση τους.

  • Αστυνομικός: «Μου είπε τώρα ότι τους άφησε ο στρατός και ετοιμάζονται να περάσουν. Τα δικά μας είναι. Έχουμε ενημέρωση, τα δικά μας είναι».

Από την έρευνα της ΕΛΑΣ έχει προκύψει ότι η δράση τους βασιζόταν και στον τεχνολογικό εξοπλισμό, που τους είχε δώσει το ελληνικό κράτος για να κάνουν τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάλογου εξοπλισμού είναι οι θερμικές κάμερες αλλά και τα συστήματα εντοπισμού των μεταναστών.

Δούλευαν και στις άδειές τους

Τα «πλοκάμια» του κυκλώματος ήταν τέτοιο, που οι συνοριοφύλακες κατηγορούνται ότι βοηθούσαν τους Τούρκους διακινητές όχι μόνο στις βάρδιες τους, αλλά και ακόμα όταν είχαν ρεπό ή άδεια.

Όπως αναφέρει το Open, δύο από τους πέντε αστυνομικός, ο ένας με βραχύβια και ο άλλος αναρρωτική, εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα και είπαν πως θέλουν να συμμετάσχουν σε μία επιχείρηση που θα γινόταν. Οι «Αδιάφθοροι» εκτιμούν, μετά και τις έρευνές τους, ότι οι δράστες είχαν ραντεβού με τους διακινητές, όπου και θα τους ενημέρωναν για το πού βρίσκονται οι περιπολίες για να τις αποφύγουν.

Το επιχειρησιακό τους σχέδιο ήταν τέτοιο, μάλιστα, που σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούσαν σε συλλήψεις των μεταναστών στον Έβρο. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γινόταν για δύο λόγους:

  1. Για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στις επιχειρήσεις
  2. Ήταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους διακινητές ότι, μόλις συλλάβουν τους αλλοδαπούς, θα τους κρατήσουν για λίγο μέχρι και να γίνει η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα τους άφηναν ελεύθερους.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.