Μενού
Πανελλαδικές 2023
Πανελλήνιες εξετάσεις | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πρώτη μέρα Πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας που εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Δείτε εδώ τα θέματα Πανελληνίων 2023 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που έπεσε σήμερα στα ΓΕΛ.

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι.

Πώς «κινήθηκε» η εξέταση

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Χρυσουδάκης, Ακαδημαϊκός Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, στο Reader: «Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στη γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Το κείμενο αναφοράς στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βία κατά των γυναικών.

Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλλων.

«Βατά» τα θέματα

Επίκαιρο -και για αυτόν το λόγο αναμενόμενο- μπορεί να χαρακτηριστεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι σήμερα, κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου, «το θέμα της βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι, ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο».

Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, σε γενικές γραμμές η κ. Σταματίου τα χαρακτήρισε βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και χωρίς να λείπουν τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν μικρά, ευσύνοπτα, εύληπτα και με απλό λεξιλόγιο. Ακόμα και εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν πιο δύσκολοι όροι, όπως ο ντετερμινισμός, δόθηκε εξήγηση, οπότε οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην κατανόηση.

Τα θέματα των ασκήσεων, όπως είπε, ήταν «βατά» και «αναμενόμενα», με εξαίρεση το θέμα Β1, όπου είδαμε για πρώτη φορά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και όχι Σωστού-Λάθους. «Είναι μία νέα μέθοδος εξέτασης και για αυτό ήθελε περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους» σημείωσε.

Ως προς το κομμάτι της ομιλίας που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, η κ. Σταματίου σημείωσε ότι το σημείο που θα έπρεπε να προσέξουν περισσότερο ήταν στο δεύτερο μέρος και την αναφορά στο πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Εκεί θα μπορούσαν να μιλήσουν για το "ανήκειν", χωρίς όμως η χρήση του α' πληθυντικού προσώπου να γίνει σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε.

Το Reader σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.