Μενού
evros-metanastes
Μετανάστες στον Έβρο | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, καθώς περίπου 100 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και πολλά παιδιά, βρίσκονται σε δύο σημεία στην τουρκική πλευρά και ζητούν να περάσουν στην ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, τα δύο σημεία βρίσκονται στον βόρειο Έβρο, στην περιοχή Μαράσια αλλά και στη Νέα Βύσσα. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι πιέσεις από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, προκειμένου να περάσουν οι μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.

Η κατάσταση στα Μαράσια

Στα Μαράσια, κοντά στο τριεθνές σημείο του Έβρου, (σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας), πάνω σε νησίδα βρέθηκαν περίπου 70-80 μετανάστες, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να μην μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Η κατάσταση στη Νέα Βύσσα

Αναφορικά με την ομάδα των 25 περίπου μεταναστών στη Νέα Βύσσα, κοντά στο σημείο της Πράσινης Πόρτας, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από ΜΚΟ, για τις συντεταγμένες και όπως διαπιστώθηκε και σε αυτή τη περίπτωση, τα άτομα βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Συναγερμός στις Αρχές

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για την ύπαρξη των μεταναστών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Όπως αναφέρει το Star, δυνάμεις του στρατού και συνοριοφύλακες είναι σε πλήρη επιφυλακή στην περιοχή. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 170 συλλήψεις μεταναστών και εννέα διακινητών. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη (1/6) ομάδα 135 ατόμων πέρασαν τα σύνορα και συνελήφθησαν.

«Να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού»

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Όπως επισημαίνεται ακόμα, «τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα». 

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού πετάει το «μπαλάκι» στην Τουρκία, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.