Μενού
metanastes-evros
Μετανάστες στον Έβρο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε η επιχείρηση των ελληνικών αρχών στον Έβρο, για την περισυλλογή μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια, για τέσσερις μέρες.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αναμένεται βάρκα της ΕΜΑΚ, οι δυνάμεις της οποίας έχουν κινητοποιηθεί για να παραλάβουν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Πέρα από την ΕΜΑΚ, έχουν κινητοποιηθεί συνοριοφύλακες, δυνάμεις της Frontex καθώς έχει σπεύσει στο σημείο και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ορεστιάδα. Οι μετανάστες φαίνονται να είναι καλά στην υγεία τους, κατά το ρεπορτάζ.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που φέρνει στο «φως» το Open, μητέρα με μωράκι στην αγκαλιά της φώναζε «βοήθεια».

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρασίων

«Υπάρχει αρκετός κόσμος, 50 – 60 άτομα και αυτό που παρατηρώ κι εγώ, με το πλησιάσουμε κοντά για να δούμε τι συμβαίνει, τι φωνές ακούγονται, σηκώνουν τα παιδάκια τα μικρά στην αγκαλιά τους και μας χαιρετάνε. Τι θέλουν να δείξουν; Να τους βοηθήσουμε, να τους λυπηθούμε», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μαρασίων, Γιώργος Καραπατζάκης.

«Αυτή η στιγμή θεωρώ ότι (…) δεν είναι εγκλωβισμένοι στο νησάκι. Γιατί εγκλωβισμένος, θα λέγαμε ότι είναι κάποιος αβοήθητος, σε ένα μέρος που δε μπορεί να κάνει τίποτα», επισημαίνει ακόμα.

Σε δύο σημεία οι μετανάστες

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα βρίσκονται σε δύο σημεία στον βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαράσια και στη Νέα Βύσσα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έντονες είναι οι πιέσεις από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, προκειμένου να περάσουν οι μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.

Στα Μαράσια, κοντά στο τριεθνές σημείο του Έβρου, (σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας), πάνω σε νησίδα βρέθηκαν περίπου 70-80 μετανάστες, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Αναφορικά με την ομάδα των 25 περίπου μεταναστών στη Νέα Βύσσα, κοντά στο σημείο της Πράσινης Πόρτας, ενώ οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από ΜΚΟ για τις συντεταγμένες.

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού: «Να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού»

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Όπως επισημαίνεται ακόμα, «τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα». 

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού πετάει το «μπαλάκι» στην Τουρκία, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.