Μενού
pylos
Ναυάγιο στην Πύλο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για δεύτερη ημέρα και με τη χώρα να βρίσκεται σε 3ημερο εθνικό πένθος συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες μετανάστες ενώ διασώθηκαν 104.

Στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας βρίσκονταν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και εμπορικά πλοία που «δεσμεύτηκαν» για να συνδράμουν στις έρευνες.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά διασωθέντων σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές ενώ αρκετοί μετανάστες παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Οι διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες

Χθες τα στελέχη του λιμενικού πήραν καταθέσεις από διασωθέντες ενώ στο «μικροσκόπιο» έχουν βάλει αλλοδαπούς που φέρονται να ήταν οι διακινητές. Σοκ προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών που ελήφθησαν από ελικόπτερο και δείχνουν εκατοντάδες στοιβαγμένους μετανάστες στο μεταλλικό αλιευτικό σκάφος μήκους περίπου 30 μέτρων που δεν έφερε επωνυμία και σημαία.

Ουδείς ήταν σε θέση χθες (14/06) να πει με ακρίβεια τον αριθμό των επιβαινόντων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο από 400 έως και 750 συνολικά άτομα. Αίσθηση προκάλεσαν αναφορές διασωθέντων πως στα αμπάρια βρίσκονταν εκατοντάδες γυναίκες με μικρά παιδιά που παγιδεύτηκαν.

Αναφορικά με το χρονικό της τραγωδίας σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα προχθές το πρωί γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας μεγάλο αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού. Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00 και ο αλλοδαπός που ανταποκρίθηκε στην κλήση απάντησε πως δεν θέλουν καμία βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα. Στις 18.00 κατά τη διάρκεια δεύτερης απογείωσης του ελικοπτέρου διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Στελέχη του ΕΚΣΕΔ επικοινώνησαν στις 18.30 με το αλιευτικό σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Ο χρήστης του τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια εκτός από τρόφιμα και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε - όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό. Ακολούθως επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα και απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Σύμφωνα με το Λιμενικό οι μετανάστες πήραν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

Στις 22:40 προσέγγισε το αλιευτικό το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα. Αυτό συνεχίστηκε ως τη 1.40 τα ξημερώματα της Τετάρτης και τότε επιβάτης του αλιευτικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται. Αυτό διαπίστωσε και το πλήρωμα του σκάφους του ΛΣ και προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα.

Λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του ΛΣ Ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.

Εκτιμάται πως οι μετανάστες όταν αντιλήφθηκαν πως είχε σταματήσει η μηχανή φοβήθηκαν και άρχισαν να μετακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη με αποτέλεσμα να γίνει μετατόπιση βάρους.

Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς και πολλοί από τους μετανάστες που ήταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα. Χωρίς σωσίβια και χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA