Μενού
orkomosia-stamatis-amea
Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, Γιώργος Σταμάτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το περπάτημα σε έναν δημόσιο χώρο, η επίσκεψη σε ένα κατάστημα και η μετάβαση στον προορισμό με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπορεί για τους περισσότερους να αποτελούν κομμάτια της καθημερινής ρουτίνας, αλλά για κάποιους συμπολίτες μας μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα, αν όχι ακατόρθωτα. 

Τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα σκαλιά στα καταστήματα και οι φωνές των... άσχετων στα ΜΜΜ οδηγούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να μειώνουν την επαφή τους με τις καθημερινές συνήθειες, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή οι υποδομές τους διώχνουν, μαζί με τους ανθρώπους που φωνάζουν σε τυφλούς γιατί έχουν για «μάτια» τον σκύλο οδηγό τους.

Το σημαντικό μήνυμα της ορκωμοσίας

Σήμερα έλαβε χώρα η ορκωμοσία της νέας Βουλής και ανεξαρτήτως του πολιτικού προσανατολισμού και της γνώμης που έχει ο καθένας για το εκάστοτε κόμμα, ένας βουλευτής προέβη σε μία αξιέπαινη κίνηση. 

stamatis-orkomosia

Ο λόγος για τον Γιώργο Σταμάτη, τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και τον πρώτο που σκέφτηκε τα τελευταία χρόνια να στείλει ένα μήνυμα για τα ΑμεΑ την ημέρα της ορκωμοσίας όπου πρωταγωνιστούν οι selfies, οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ των βουλευτών που ορκίζονται και των οικογενειών τους. 

Ο κ. Σταμάτης πήγε στην ορκωμοσία με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, την ιδρύτρια της πρώτης σχολής για σκύλους οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα καθώς επίσης και την δικηγόρο Άγκαθα Καρρά. Η Ιωάννα είχε μαζί της τον Μπάμπου, τον σκύλο οδηγό της, τα «μάτια» της στην καθημερινότητα.

stamatis-orkomosia
stamatis-orkomosia

«Είμαστε εδώ με τον Γιώργο Σταμάτη που εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ και πάμε να ορκιστεί στο κοινοβούλιο μαζί με την Άγκαθα και τον Μπάμπου, τον σκύλο οδηγό μου. Είμαστε χαρούμενοι. Ο Γιώργος είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχει διεκδικήσει για τα δικαιώματα των τυφλών και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει ακόμη περισσότερα. Οι σκύλοι οδηγοί επιτρέπονται παντού. Σήμερα πάμε στη Βουλή. Καλή επιτυχία και εις ανώτερα», λέει η Ιωάννα σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταμάτης τόνισε πως οι σκύλοι οδηγοί «επιτρέπονται παντού, σε λεωφορεία, σε μουσεία, σε συναυλίες και στη Βουλή». 

Ακόμα και αν η κίνηση έκρυβε σκοπιμότητες, πολιτικές ή μη, είναι αξιέπαινη. Και αυτό διότι τα ΑμεΑ στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως όσοι έχουν προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. 

Από τα παρκαρίσματα στις ράμπες αναπήρων, στους ανελκυστήρες που ενίοτε έχουν βλάβες και δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ΜΜΜ και από τα σκαλιά των μαγαζιών μέχρι τις παραλίες που στην πλειονότητά τους δεν έχουν ράμπες, η πρόσβαση για τα ΑμεΑ σε αυτό που πολλοί θεωρούν απλό είναι δύσκολη. 

Ιδιαιτέρως όσον αφορά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης που όχι μόνο έχουν να διαχειριστούν πεζοδρόμια... καρμανιόλες αλλά και άτομα παντελώς άσχετα με τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τους ζητούν το λόγο γιατί έχουν σκύλο οδηγό ή ταξιτζήδες που αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν για να μην γεμίσουν... τρίχες. 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μέλη της κοινωνίας και έχουν δικαιώματα. Και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση όπου επιθυμούν, με τη βοήθεια της πολιτείας, των πολιτών, των σκύλων οδηγών τους, των καροτσιών, των μπαστουνιών και με οτιδήποτε οι ίδιοι θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί για να κινηθούν με άνεση. Γιατί δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο, δεν κινούμαστε όλοι το ίδιο και δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι το ίδιο.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.