Μενού
paylos_nikolaos
Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με τον πρόσφατο θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, έκλεισε ένας κύκλος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, μίλησαν για πρώτη φορά οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Παύλος και Νικόλαος, για το πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας, πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο, και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

«Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ….» είπε ο Νικόλαος ενώ ο Παύλος πρόσθεσε «μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι, να προσφέρω στη χώρα μας».

Τόσο ο Παύλος όσο και ο Νικόλαος εξέφρασαν την επιθυμία τους να του επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια την οποία αφαίρεσε από τη βασιλική οικογένεια με νόμο ο Γεώργιος Παπανδρέου. «Συστήνομαι ως Παύλος της Ελλάδος, ενίοτε και ως Πρίγκιπας Παύλος. Το αν είμαστε Πρίγκιπες με μία εργατική θέση δεν είμαστε αλλά δεν θα πει ότι δεν είμαστε γιατί είναι ξεχωριστό από τη χώρα».

«Δεν θέλω να επιλέξω επίθετο, έχω επίθετο το ''Της Ελλάδος''. Γιατί να το αλλάξω; Όταν έγινε ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Κάποιος αποφάσισε μια μέρα ότι δεν έχεις το όνομά σου… Δεν είναι τίτλος, είναι όνομα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα» υπογράμμισε ο Παύλος.

Από την πλευρά του του ο Νικόλαος μίλησε για την αγάπη του στην Ελλάδα, την οποία νιώθει ως τον τόπο του παρότι δεν έχει πια την ιθαγένεια. Συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως Πρίγκηπα Νικόλαο. Δεν το ζητάω να με αποκαλέσει Υψηλότατο. Δεν υπάρχει και λόγος. Παντού αισθανόμουν ξένος, υπηρέτησα στην Αγγλία, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Εδώ αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου και μου δίνει τρομερή ευτυχία».

«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το είναι το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

Παύλος και Νικόλαος, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, μίλησαν για όλα, ανασύροντας οικογενειακές στιγμές και αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. «Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, δεν μου ήρθε ποτέ[…] κι αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης θα ήταν βάλε με να υπηρετήσω» τόνισε ο Νικόλαος.

Σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου προς τον Παύλο αν είχε ρωτήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορεί να πάει Αθήνα ο ίδιος απάντησε «ναι, και η απάντηση ήταν να περιμένεις».

Στην εκπομπή «365 στιγμές» και στη Σοφία Παπαϊωάννου τα δύο αδέρφια απάντησαν στο ερώτημα αν θα κατέβαιναν στην πολιτική και αναφέρθηκαν στον πατέρα τους και τα βιώματά τους, μετά την κατάργηση της βασιλείας.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν υπήρχαν κάποιοι που του λέγανε να γυρίσει ο Παύλος απάντησε «Βέβαια, αλλά ποτέ δεν έγινε μια τέτοια πράξη, το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα».

Από την πλευρά του ο Νικόλαος δήλωσε «Την εποχή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει […] ίσως να είχε κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη την εποχή αν είχε τη σοφία και την εμπειρία, που είχε όταν τον άκουγα εγώ». Δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να κατεβείτε στην πολιτική στην Ελλάδα ήταν μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Παύλος και ο ίδιος απάντησε: «Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω».

«Επειδή μου το ζήτησαν πολλοί, άνθρωπος είμαι το σκέφτηκα, αλλά αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα» ήταν η απάντηση του Νικόλαου.

Τέλος, ο Παύλος εξομολογήθηκε για τον θάνατο του πατέρα του: «Είναι δύσκολο, δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα αλλά είχε κουραστεί πολύ. Μας ήρθε ξαφνικά. Παρ΄ όλα αυτά, η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, ήθελε ο πατέρας μου να κρατάμε μία ζεστή οικογένεια.

Σαν πατέρας ήταν αυστηρός αλλά πολύ αγαπητός Τον βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας. Όταν πέθανε ο παππούς μου, είχαμε κλείσει 100 χρόνια βασιλείας».

«Είναι μεγάλη λύπη, μου λείπει ο άνθρωπος, ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχτές πήγα να φάω με τη μητέρα μου και είπα “θα πάω στους γονείς μου”, δεν ξέρω πόσος χρόνος θα περάσει για να το καταπιώ», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Νικόλαος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA