Μενού
frourio fylis.jpg
Το Φρούριο της Φυλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Άμεσα μέτρα με στόχο της στερέωση και την αποκατάσταση κρίσιμων δομικών τμημάτων στο αρχαίο Φρούριο της Φυλής έλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της αρχιτεκτονικής μελέτης για:

  • Αποκατάσταση της Νότιας Πύλης, της Ανατολικής Κεντρικής Πύλης και των δύο Πύργων εκατέρωθεν αυτής, επί της στατικής μελέτης δομικής αποκατάστασης τεσσάρων κρίσιμων σημείων.
  • Συντήρηση, αποκατάσταση και διατήρηση του δομικού υλικού του Αρχαίου Φρουρίου Φυλής.

Το Φρούριο Φυλής, αποτελούσε μέρος του αμυντικού συστήματος της Αθήνας τον 4ο αι. π.Χ. Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά της Πάρνηθας.

Εκτός από τις δομικές βλάβες, εντοπίζονται προβλήματα μορφολογικά, λειτουργικά και αισθητικά. Προβλήματα που σύμφωνα με τους ειδικούς επιδεινώθηκαν με τους σεισμούς του 1999 και του 2019, αλλά και μετά τη φωτιά του 2023.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι εργασίες στερέωσης στα στατικά κρίσιμα σημεία, που πραγματεύεται η μελέτη, χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Φρούριο Φυλής: Στις πλαγιές της Πάρνηθας

Το μικρού μεγέθους Αρχαίο Φρούριο Φυλής βρίσκεται στις νοτιοδυτικές απολήξεις της Πάρνηθας, περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής. Χτίσθηκε τον 4ο αι. π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Μακεδόνων.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 675 μ., έχει έκταση 3,5 στρέμματα και περίβολο 300 μ. Περιελάμβανε τείχος, πύλες και τέσσερις πύργους, εκ των οποίων ένας ήταν κυκλικός, ενώ οι υπόλοιποι ορθογωνικοί.

Σήμερα σώζονται κατάλοιπα ενός τμήματος της οχύρωσης, μήκους περίπου 300 μέτρων.

Φρούριο Φυλής: Σοβαρές ζημιές

Το μνημείο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από σεισμούς, ιδιαίτερα του 1999 που προκάλεσε κατάρρευση της κεντρικής πύλης, του κυκλικού πύργου, τη ρηγμάτωση του ανατολικού Πύργου, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε στο σεισμό του 2019.

Το Αρχαίο Φρούριο της Φυλής στέφει την ανατολική πλευρά του λόφου, ενώ η δυτική είναι απότομη, φυσικώς οχυρωμένη και ατείχιστη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA