Μενού
Φωτιά τώρα στη Ρόδο
Φωτιά στη Ρόδο | ΑΠΕ - ΜΠΈ
  • Α-
  • Α+

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο. Το 112 έστειλε νέα εντολή για εκκένωση και στην περιοχή «Κάλαθος». «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθο, εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραφε το μήνυμα.

Όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για τη Ρόδο μεγαλώνει μιας και το βράδυ δεν θα μπορούν να επιχειρούν στο σημείο οι εναέριεες δυνάμεις.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο. Η φωτιά που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, καίει όλες αυτές τις μέρες ανεξέλεγκτη.

Σήμερα (24/07) το μεσημέρι, λίγο πριν τις 17:00, υπήρξε νέα τεράστια αναζωπύρωση στο Ασκληπίειο, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Τα πύρινα μέτωπα

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν. Οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Φωτιά τώρα στη Ρόδο
Φωτιά στη Ρόδο | ΑΠΕ - ΜΠΈ

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπιειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί

Νωρίτερα, το 112 έστειλε εντολή εκκένωσης για δύο ακόμη περιοχές, τις Μάσσαρη και Μάλωνα. Οι κάτοικοι των δυο χωριών κατευθύνθηκαν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Οι φλόγες μπήκαν νωρίτερα στο Ασκληπιείο με αυλές και σκεπές σπιτιών να έχουν καταστραφεί όπως επίσης και οχήματα. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι.

«Ζούμε τραγικές ώρες» σχολίασε, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως έχει πληγεί ιδιαίτερα το παραλιακό μέτωπο ενώ η φωτιά πέρασε με γοργό ρυθμό από το Ασκληπιείο. Στην ερώτηση τι φταίει και εξακολουθεί να καίει επί μία βδομάδα η φωτιά, ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν την πυρκαγιά, κόντρα στην προσπάθεια των πυροσβεστών. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA