Μενού
@Nathalie Hatziantoniou
Φωτ.: Facebook @Nathalie Hatziantoniou
  • Α-
  • Α+

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες το βράδυ (15/05), μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται drones πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόποληςγια διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε drone show πάνω από την Ακρόπολη, με το σήμα της εταιρείας, έναν δρομέα κι ένα παπούτσι. Ακόμη, προβλήθηκε το μήνυμα «FEEL FAST», το διαφημιστικό σλόγκαν της νέας καμπάνιας της εταιρείας.

Οι εικόνα με τον Παρθενώνα να γίνεται σκηνικό για τις ανάγκες μιας εμπορικής διαφήμισης, γεννούν εύλογα ερωτηματικά, σχετικά με το πώς δόθηκε σχετική άδεια για μια τέτοια κίνηση, ειδικά μετά και τον σάλο που προκλήθηκε με την απόρριψη της άδειας για τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Την εικόνα δημοσιοποίησε πρώτη η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

Μετά τις διαστάσεις και που έλαβε το ζήτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού τοποθετήθηκε σήμερα Παρασκευή (16/05), αναφέροντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

Αναφορικά με διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Επιπλέον το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.  

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων για το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικότερα αναφέρει: «Η εικόνα μέσω σμήνους drones του αθλητικού παπουτσιού που «πατά» πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο;»

Γερουλάνος: Αν δεν ξέρουν να σέβονται τον πολιτισμό μας, δεν ξαναφοράω τα παπούτσια τους

Το θέμα σχολίασε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει:

«Προσωπικά, ποτέ πια. Αν δεν ξέρουν να σέβονται τον πολιτισμό μας, δεν θέλω να φοράω τα προϊόντα τους».

Η ανάρτηση της πρώην προέδρου του ΣΕΑ

Καταγγελία έκανε και η αρχαιολόγος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα μέσω ανάρτησής της στο Facebook.

Στην ανάρτησή της, η Δέσποινα Κουτσούμπα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της: «Πριν από λίγο εμφανίστηκε αυτή η διαφήμιση μπροστά/πάνω από την Ακρόπολη! Κάποια αθλητική φίρμα -αν είδε κάποιος ποια είναι να πει- και δεν ξέρουμε αν έχει πάρει καν άδεια. Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ως φόντο τα μνημεία, ακόμη και τα μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ. Κανένας σεβασμός».


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...