Μενού
olympion thessaloniki
Ο κινηματογράφος Ολύμπιον | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Λίγες ημέρες μετά την ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους εναντίον ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από έναν όχλο νεαρών, η Θεσσαλονίκη μυρίζει «μπαρούτι» ξανά, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» στο Ολύμπιον.

Αφορμή έχει σταθεί η αφίσα του ντοκιμαντέρ, που δείχνει μία σταυρωμένη γυναίκα ημίγυμνη και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εθνικιστικές ομάδες αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους.

Μάλιστα άτομα του εθνικιστικού χώρου έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα έξω από το Ολύμπιον όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

adespota kormia afisa
H αφίσα του ντοκιμαντέρ Αδέσποτα Κορμιά | Facebook/Nikos Pastras

 

Η ανάρτηση της σκηνοθέτιδος

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ελίνα Ψύκου, με ανάρτησή της πριν λίγες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνει ότι «δεν φοβάται» και κάνει λόγο για εκφοβισμό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει στη δημοσίευσή της:

«Για μια αφίσα που απεικονίζει την Παναγία, την όπως αποκαλούν μητέρα τους. Που την απεικονίζει σταυρωμένη (όπως ο Χριστός) και έγκυο στον Χριστό. Μάλλον στο μυαλό τους πάθη επιτρέπεται να περνάνε δημόσια μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες ας κρατήσουν τα πάθη για το σπίτι. Και μάλλον είναι ντροπή να δείχνεις την Παναγία με γυμνό στήθος. Δε φοβόμαστε και αγαπάμε τους ανθρώπους.

 

Η αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Για το ίδιο ζήτημα παρενέβη και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος με επιστολή του στην γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, ζητά η αφίσα να μην αναρτηθεί καθώς την χαρακτηρίζει «βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».
 
Όπως αναφέρει το voria.gr, στην επιστολή του κάνει λόγο για διαφημίσεις εκδηλώσεων και δημιουργιών τέχνης που «ενίοτε υπερβαίνουν τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση συναθροίσεων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης καθώς υπάρχουν φόβοι συγκεντρώσεων ακροδεξιών ομάδων και αντισυγκεντρώσεων αντιεξουσιαστών και άλλων αντιραστιστικών φορέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 14:00’ της 12-03-2024 έως 24:00 της 12-3-2024 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, που οριοθετείται από τις οδούς: Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Τι πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ μιλά για το δικαίωμα στην αυτονομία του γυναικείου σώματος και το πώς αντιμετωπίζεται θεσμικά/νομικά στην Ευρώπη.

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους.

Τα «Αδέσποτα κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA