Μενού
gipas
Γύπας | Facebook/Elliniki Ornithologiki Etaireia
  • Α-
  • Α+

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν πριν λίγες ημέρες στο όρος Αράκυνθος της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο δράσης για την ενίσχυση του πληθυσμού του όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τρία είδη γυπών (Όρνιο, Μαυρόγυπα, Γυπαετό), το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, απαιτήθηκε η συνεργασία πολλών φορέων: η αρχική περισυλλογή των εξουθενωμένων πουλιών έγινε με την ευθύνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που ανέλαβε και τη μεταφορά των πουλιών στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φροντίδα και τη μεταφορά τους στον ειδικό κλωβό προσαρμογής που έχει κατασκευάσει η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Μετά από προσαρμογή λίγων εβδομάδων στο νέο τους περιβάλλον, στα τρία πουλιά τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί από την Ορνιθολογική, με σκοπό τόσο την παρακολούθηση της ομαλής ένταξής τους στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τις περιοχές που χρησιμοποιούν οι γύπες για τροφοληψία και κούρνιασμα.

Ενίσχυση του ηπειρωτικού πληθυσμού του όρνιου

Η επιλογή της απελευθέρωσης μικρού αριθμού νεαρών όρνιων με προέλευση από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί δράση που προέκυψε μετά από επιστημονική ανάλυση των στοιχείων για τους υφιστάμενους πληθυσμούς του είδους στις δύο περιοχές. Παρά την ελαφριά πληθυσμιακή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός των αναπαραγωγικών ζευγαριών όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει κρίσιμα χαμηλός (λιγότερα από 50 ζευγάρια), ενώ αυτός της Κρήτης βρίσκεται σε πολύ πιο ευνοϊκή κατάσταση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά επιτυχή έκβαση των προηγούμενων πιλοτικών απελευθερώσεων που είχε πραγματοποιήσει ο τοπικός πρώην Φορέας Διαχείρισης (νυν ΜΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ), το πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA συνεχίζει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης σημαντικής δράσης. Τα πρώτα δεδομένα, μάλιστα, από τους δορυφορικούς πομπούς δείχνουν πως σε διάστημα μόλις 10 ημερών τα τρία πουλιά έχουν ήδη ενταχθεί στον τοπικό πληθυσμό όρνιων στα Ακαρνανικά Όρη!

Για να τιμηθεί η συμβολή της Κρήτης στις προσπάθειες ενίσχυσης του ηπειρωτικού πληθυσμού του όρνιου, στα τρία πουλιά δόθηκαν ως ονόματα Κρητικά τοπωνύμια, που σχετίζονται με περιοχές σημαντικές για τους γύπες: «Γιούχτας» και «Κέδρος», από τους δύο ορεινούς όγκους της κεντρικής Κρήτης και «Μυρσίνη», από το ομώνυμο χωριό της Σητείας, στις βόρειες πλαγιές της Θρυπτής.

Στη δράση απελευθέρωσης παρευρέθηκαν, εκτός από τα εμπλεκόμενα στελέχη της Ορνιθολογικής και της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, ο Προϊστάμενος και στελέχη του Δασαρχείου Μεσολογγίου, καθώς και ο Συντονιστής και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA