Μενού
astunomia
ΜΑΤ στο ΑΠΘ
| Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) λόγω της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 45 προσαγωγές, μετά από επέμβαση στο πανεπιστήμιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αστυνομία ειδοποίησαν οι πρυτανικές αρχές καθώς διαπιστώθηκε παραβίαση στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού, στο γνωστό ως στέκι του Βιολογικού. Η βιβλιοθήκη έχει βρεθεί στο στόχαστρο ατόμων στο παρελθόν που έχουν προκαλέσει φθορές.

Διμοιρίες της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ εκκένωσαν τη σχολή Θετικών Επιστημών αφού περίπου 50 άτομα είχαν κλειδωθεί μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έβγαζαν με χειροπέδες όσους είχαν κλειδωθεί. 

Έξω από το ΑΠΘ έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές που διαμαρτύρονται για την επέμβαση της αστυνομίας

Η δήλωση του πρύτανη 

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας. 

«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη "μοναδική αλήθεια" τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

ΑΠΘ: Καταγγελία για επιχείρηση χωρίς την παρουσία εισαγγελέα

«Παραμένουμε στον χώρο για να δούμε αν θα υπάρξει άλλη επέμβαση της ΕΛΑΣ. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής είπε πως επικοινώνησε με τον κ. πρύτανη. Θα μάθουμε, για αυτό είμαστε εδώ», είπε καθηγητής στους φοιτητές. 

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ο αστυνομικός διευθυντής μας είπε ότι ολοκληρώθηκε!» είπε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής. 

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα μας είπαν ότι υπήρξε. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα όπου γινόταν οι προσαγωγές και δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας!» είπε με ένταση στις κάμερες. 

Συλλήψεις στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 

Υπενθυμίζεται πως το πρωί του Σαββάτου (16/3) η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε αστυνομική επιχείρηση στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εκτενείς ελέγχους σε δωμάτια φοιτητικής εστίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισαν κράνη, ρόπαλα, μπουκάλια ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή τριών ατόμων, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί, ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής δικογραφίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, οι τρεις προσαχθέντες (2 αλλοδαποί και ένας Έλληνας) συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τι βρέθηκε μέσα στις εστίες

Στους χώρους που ερευνήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 27 κενά μπουκάλια μπύρας,
  • 11 ρόπαλα,
  • 4 χειροβομβίδες κρότου λάμψης,
  • 2 χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου,
  • 5 κράνη,
  • μάσκα,
  • 2 κουκούλες τύπου full face,
  • laptop,
  • μικροκάμερα,
  • καμένη ελληνική σημαία,
  • ζεύγος γάντια,
  • 3 πανό και
  • πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA