Μενού
panellinies
Πανελλήνιες Εξετάσεις | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σήμερα (27/07) μπαίνει τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων 2023 καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί είτε μέσω sms στο κινητό τους, εφ' όσον είχαν προβεί τις απαραίτητες ενέργειες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνσή: https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αποκλείει την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές ΑΕΙ όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, έχει προσδιοριστεί φέτος ανά Πεδίο ως εξής:

  • 9,42 για το 1ο Πεδίο
  • 9,87 για το 2ο Πεδίο
  • 9,31 για το 3ο Πεδίο
  • 8,34 για το 4ο Πεδίο

Προβλέψεις για τις βάσεις

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας στο Reader, είχε κάνει προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Σπουδές)

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στις περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα η Ψυχολογία και η Νομική. «Η αύξηση αυτή δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητη», σημειώνει ο ίδιος, καθώς προβλέπεται να «αγγίξει» ακόμα και τα 450 μόρια.

Στις μεσαίες και χαμηλότερες σχολές, αυτές δηλαδή που ξεκινούν κάτω από τα 15.000 μόρια και μέχρι τον «βαθμολογικό πυθμένα» που είναι περίπου στα 10.000 μόρια αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων εισαγωγής, μείωση που συμπαρασύρει όλα τα ιδρύματα σε κέντρο και περιφέρεια. ΚοινωνιολογίαΠολιτικές ΕπιστήμεςΑρχαιολογία κλπ, συγκαταλέγονται στις συγκεκριμένες σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, «θα παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα, όπως στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς οι περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα το ΗΜΜΥ και τα τμήματα Μηχανολόγων σε κέντρο και περιφέρεια, θα καταγράψουν άνοδο της τάξεως των 200 μορίων».

Στον αντίποδα, σχολές που κινούνται κάτω από τα 15.000 μόρια θα καταγράψουν πτώση έως και 400 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται στην «ουρά» της βαθμολογικής κλίμακας, όπως είναι τα τμήματα ΜαθηματικώνΠολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, στο πεδίο συγκεκριμένο πεδίο θα καταγραφούν και αρκετές κενές θέσεις.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο Γιώργος Χατζητέγας εκτιμά ότι θα καταγραφούν μικρές πτώσεις σε ολόκληρη τη βαθμολογική κλίμακα, όπως για παράδειγμα στις σχολές Ιατρικής που βρίσκονται στο «ρετιρέ». Τα συγκεκριμένα τμήματα αναμένεται να καταγράψουν πτώση 200 μορίων περίπου.

Την ίδια ώρα, η πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο αναμένεται να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την κλίμακα, ενώ υπολογίζεται να είναι της τάξεως των 100 - 200 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομία - Πληροφορική)

Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο ο κ. Χατζητέγας αναμένει γενικευμένη άνοδο των βάσεων εισαγωγής, η οποία εκτιμά ότι θα είναι της τάξεως των 300 - 350 μορίων.

Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται τόσο στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, όσο στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις που επέλεξαν σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ήταν κατά 1.445 περισσότεροι σε σχέση με το 2022, οπότε ο ανταγωνισμός φέτος είναι υψηλότερος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA