Μενού
fotia
Πυροσβέστης σβήνει μικροεστία φωτιάς | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου. Ιδιαίτερα στο κομμάτι που βρίσκεται προς το νότιο κομμάτι της φωτιάς, η μάχη των πυροσβεστών σε πολλές περιπτώσεις ήταν άνιση. Όλο το βράδυ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούσαν να αποκόψουν το μέτωπο ενώ άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες.

Στη Λακωνία η φωτιά είναι σε ύφεση, ωστόσο, υπάρχει το νότιο κομμάτι της το οποίο είναι απόλυτα ενεργό και εκεί ήταν που έδωσαν, στη διάρκεια της νύχτας, τις μάχες τους πυροσβέστες και εθελοντές οι οποίοι κατόρθωσαν να την κρατήσουν, με την ελπίδα πως με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα βοηθήσουν στο να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.

Τέλος, πυροσβέστες και πεζοπόρα επιχειρούσαν (κυρίως στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών) όλη τη νύχτα στη Δυτική Αττική προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις εστίες που φούντωναν κάθε φορά που φύσαγε λίγο παραπάνω. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα η πυροσβεστική εξακολουθεί και παραμένει σε επιφυλακή καθώς και σήμερα οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι επιχειρούν στο πεδίο, εκτιμούν πως με το πρώτο φως της ημέρας που θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα και θα κάνουν στοχευμένες ρίψεις, ουσιαστικά, όλα τα μέτωπα θα τεθούν υπό έλεγχο.

Στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής επιχείρησαν από χθες το πρωί 300 πυροσβέστες με 122 οχήματα και με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ περιοδικά από αέρος συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροσκαφών από την Ιταλία και τη Γαλλία που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Υψηλός κίνδυνος σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

  • Στην Περιφέρεια Αττικής
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και
  • Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του σώματος, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό.

Χθες οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από τις φωτιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA