Μενού
Πανσέληνος του Κάστορα
Πανσέληνος του Κάστορα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η προτελευταία πανσέληνος του 2023, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κάστορα», υπόσχεται να προσφέρει σήμερα (27/11) ένα μοναδικό θέαμα για τους λάτρεις της αστρονομίας, τους παρατηρητές του ουρανού και τους ρομαντικούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανσελήνου, το φεγγάρι, γνωστό επίσης ως «Παγωμένο Φεγγάρι» και «Φεγγάρι της μακριάς νύχτας», θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα αποκτήσει ένα πορτοκαλί χρώμα για περίπου 15-20 λεπτά, σύμφωνα με το Forbes

Το μοναδικό φαινόμενο

Αυτή η φαινομενική αλλαγή χρώματος οφείλεται στο γεγονός ότι το φεγγάρι γίνεται ορατό υπό γωνία τέτοια, ώστε το φως του περνάει από μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του φάσματος του «λευκού» φωτός του «φιλτράρεται», με τις πιο ερυθρές αποχρώσεις να φτάνουν στο μάτι μας.

Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα
Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα | Euroknissi

Αυτό συμβαίνει διότι το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει μέσα από την ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με το μικρού μήκους κύματος μπλε φως. Το μπλε φως προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται, ενώ τα κύματα του πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος παραμένουν σχετικά ανέπαφα.

Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα
Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα | Eurokinissi

Με ή χωρίς την επιστημονική εξήγηση πάντως, το θέαμα σου «κόβει» την ανάσα. Η ονομασία του φαινομένου έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς λαούς της Αμερικής και σχετίζεται με τις συνήθειες των ζώων κατά την εκάστοτε περίοδο. Για τον Νοέμβριο, οι κάστορες αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον χειμώνα, δουλεύοντας σκληρά για να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν τροφή.

Όταν έχουν ετοιμαστεί, καταφεύγουν στις φωλιές τους για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. Οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής παρατηρούσαν αυτήν τη συμπεριφορά των τρωκτικών κατά τη διάρκεια του μήνα, και έτσι η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Κάστορα».

Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα
Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα | Eurokinissi
Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα
Φεγγάρι του κάστορα στην Ελλάδα | Shutterstock

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA