Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι Σαντορίνης που λόγω των σεισμικών δονήσεων που πλήττoυν την περιοχή έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες.
Άλλοι έχουν φύγει από το νησί, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους, ενώ άλλοι παρέμειναν, με τις συνθήκες ωστόσο να είναι δύσκολες και για τις δύο περιπτώσεις.
Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία των σχολείων και τα μαθήματα των παιδιών. Τι συμβαίνει από τη στιγμή που αυτά έκλεισαν;
Απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως στις περιπτώσεις που τα σχολεία δεν λειτουργούν, εφαρμόζεται το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Πόσο πρακτικό όμως μπορεί να είναι ένα τέτοιο μέτρο όταν αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνθήκες όπως αυτή των πολλαπλών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων;
Απαντήσεις για το θέμα, δίνει στο Reader η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας, Ανθή Πατραμάνη.
«Να βρεθεί ένα βιώσιμο και λογικό σχέδιο»
Η ίδια διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Σαντορίνης. Όπως ανέφερε αρχικά η κυρία Πατραμάνη, «το υπουργείο πρέπει να βρει ένα πιο βιώσιμο και λογικό σχέδιο. Οι συνθήκες δεν εξυπηρετούν ώστε να κάνουμε τηλεκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν υποδομές για όλους. Πρέπει να ληφθούν ψυχοκοινωνικά μέτρα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες δεν είναι μόνο ότι χάνουν ώρες, αλλά δεν είναι και ήρεμα ώστε να διαβάσουν.
Χρειάζεται το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το πρόβλημα διαφορετικά. Υπάρχει παιδαγωγικό ινστιτούτο, εποπτευόμενοι φορείς αλλά και σύμβουλοι εκπαίδευσης, θα μπορούσε να γίνει μία αναμόρφωση προγράμματος. Ζητάμε να φτιαχτεί ένα σχέδιο για αυτή την έκτακτη κατάσταση».
«Η τηλεκπαίδευση δεν είναι πανάκεια»
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας επισημαίνει, πώς μεταξύ άλλων υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού. «Το υπουργείο πρέπει να στείλει τους εκπαιδευτικούς που δεν έχει στείλει. Έχουμε κενά».
Ερωτηθείσα για το αν λειτουργεί τώρα το μέτρο της τηλεκπαίδευσης, απαντά: «Προσπαθούμε τα μαθήματα να γίνονται, ειδικά τα μαθήματα των πανελλαδικών.
Η τηλεκπαίδευση δεν είναι πανάκεια. Δηλαδή τι θα γίνει; Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση, αυτοί θα κάνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο;» τονίζει η κυρία Πατραμάνη.
«Το νησί των αντιθέσεων»
Τέλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας, επισημαίνει ότι δεν είναι όλη η Σαντορίνη πλούσιοι. «Η Σαντορίνη είναι το νησί των αντιθέσεων.
Έχουμε μαθητές που οι γονείς τους δουλεύουν σε οικοδομή, έχουν φύγει και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν. Υπάρχει μία συνολική ανασφάλεια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Σαντορίνης είναι μικροεπιχειρηματίες, δεν είναι όλοι μεγαλοεπιχειρηματίες».

«Άμεση ανάκληση του μέτρου»
Υπενθυμίζεται ότι, η ΕΛΜΕ Θήρας με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε την περασμένη βδομάδα την άμεση ανάκληση του μέτρου της τηλεκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ
Τα σχολεία του Δήμου Θήρας (και πιθανότατα και άλλων Δήμων της περιοχής μας) θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια αποφάσεων λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Το πρώτο μέτρο που έλαβε το υπουργείο σας είναι να πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης!
Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει περιοχές συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού και τα στελέχη σας δίνουν εντολές για να μη χαθεί μια μέρα μάθημα…
Μια μέρα μάθημα, όταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπάρχουν πάνω από 20 κενά εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που με ευθύνη σας δεν προσλάβατε ποτέ.
Απαιτούμε:
- Την άμεση ανάκληση της εντολής για τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Β Κυκλάδων.
- Την πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικό προσωπικό, έστω και τώρα.
- Τον άμεσο προγραμματισμό σεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων μετά την ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας».
Προ ολίγων ημερών η ΕΛΜΕ Θήρας εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση:
«Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το μεσημέρι η ΔΔΕ έστειλε non paper -εκ της διευθύνσεως- στους διευθυντές όλων των σχολείων των Κυκλάδων υπενθυμίζοντας (ανάμεσα σε άλλα) ότι σε όσες σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν θα πρέπει να γίνεται τηλεκπαίδευση, οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές να βρίσκονται στα σχολεία και να παρέχουν εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς για τηλεκπαίδευση.
Πρόκειται για μια οριζόντια εντολή, η οποία δεν ερείδεται σε καμία λογική βάση.
Προηγουμένως, στις 13:15 στάλθηκε email από την Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, ώστε 13:30 να συνδεθούν οι εκπαιδευτικοί από τα νησιά της Σαντορίνης, Θηρασιάς, Ίου, Ανάφης, Αμοργού σε παράλληλες διαδικτυακές συναντήσεις με τους ψυχολόγους των ΚΕΔΑΣΥ που θα αφορούν στη διαχείριση του άγχους, στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και γενικότερα στην ψυχική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και της μαθητικής κοινότητας. Να ένας θεσπέσιος τρόπος να «κάψεις» μια καλή πρωτοβουλία.
Παράλληλα την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε τη Σαντορίνη για να επιβεβαιώσει ότι το κράτος είναι εδώ για να βοηθήσει.
Όλα καλά λοιπόν!
Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση, αυτοί θα κάνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Αλήθεια τώρα;
Όσοι έχουμε παραμείνει στα νησιά γνωρίζουμε πολύ καλά την καθημερινότητά μας πάνω από μια εβδομάδα με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι συνάδελφοι μας έφυγαν με δυο αλλαξιές ρούχα, αφήνοντας πίσω βιβλία, υπολογιστές, σημειώσεις και αμάξια. Αν θέλετε πραγματικά να γνωρίζετε, δεν έχουν πάει όλοι σπίτια τους. Αρκετοί φιλοξενούνται σε φίλους και γνωστούς στην Αθήνα. Και περιμένουν να γυρίσουν. Άλλωστε, δεν έχουν άλλο σπίτι από αυτό που νοικιάζουν στα νησιά.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους: Όσοι είναι στα νησιά άυπνοι και με το ένα πόδι έξω από τα σπίτια, οι «τυχεροί» σε ιδιόκτητο σπίτι στη στεριά (χωρίς βιβλία, σημειώσεις κλπ) και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι. Τι θα γίνει με τις απουσίες; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
Ζητάμε:
– Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να εκπονήσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα βιώσιμο σχέδιο για τις περιοχές μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη εκπαιδευτικών-μαθητών, την εξαίρεση των σχολικών μονάδων στους Δήμους Θήρας-Ανάφης-Ίου από την τράπεζα θεμάτων, τη μοριοδότηση των μαθητών που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
– Να υπάρξει επιστημονική ενημέρωση σε όλους τους εκπαιδευτικούς για το σεισμικό φαινόμενο που βιώνουμε.
– Να προχωρήσουν οι έλεγχοι στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων.
– Να υπάρξει οικονομική μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.