Μενού
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη
Αγία Σοφία | (hayricaliskan/Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Για ένα νέο σεισμικό ρήγμα κάτω από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα μπορούσε να παράγει σεισμό άνω των 7,5 Ρίχτερ, προειδοποιούν Τούρκοι σεισμολόγοι. Η ανάλυση του σεισμολόγου Ευθύμιου Λέκκα για την πιθανότητα να συμβεί το φαινόμενο και αν θα επηρεάσει την Ελλάδα.

«Έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη τεκτονική δομή, το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας. Το μόνο τμήμα του ρήγματος που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», είπε αρχικά ο κ Λέκκας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με την εκδήλωση σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε: «Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας όμως. Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος ο Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό». 

Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; 

Όσον αφορά τον κίνδυνο επίδρασης του ρήγματος στην ελληνικό κορμό, τόνισε: «Θα πρέπει να διευκρινίσω το εξής, ότι ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του ρήγματος στον ελληνικό χώρο με τον σεισμό στην Αθήνα 20 μέρες μετά, αλλά πρέπει να δούμε πότε θα γίνει ο σεισμός, τι χαρακτηριστικά θα έχει, έτσι ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά θα το δούμε με βάση τον σεισμό που θα εκδηλωθεί».

Σχετικά πάλι με την ετοιμότητα των ελληνικών κτηρίων για έναν πιθανό σεισμό, αλλά και τις υποδομές της γείτονας χώρας, δήλωσε: «Η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα.

Υπάρχουν παθογένειες στις κατασκευές του Τουρκικού χώρου που δεν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο. Τα δημόσια κτήρια είναι σε πολλή καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος έλεγχος. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

Όσο για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει η Αγιά Σοφιά, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού. Και η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει μεγάλη τρωτότητα, ακόμα και ως στατικό. Θεωρώ ότι η πληθυσμιακή έκθεση είναι πολύ μεγάλη, το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA