Μενού
stratos-opla
Στρατός Ξηράς | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα πάρει στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο όσον αφορά στη στράτευση ενώ μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που αφορούν στη θητεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός τόνισε αρχικά πως «ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία.

Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία».

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Στη συνέχεια ο υφυπουργός μίλησε για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης λέγοντας:

«Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη.

Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο,τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ενώ ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. 

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε:

«Άρα η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, ίσως είναι, είναι αυτός ή ο επόμενος Σεπτέμβριος. Ο στόχος είναι να είναι αυτός. Για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό σώμα θέλει τέσσερα χρόνια.

Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κέντρο Καινοτομίας: Σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

«Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών.

Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας για τα πεδία δεξιοτήτων ότι είναι σχεδόν έτοιμα.

Είναι δύσκολο «να πιάσει»όσους στρατευτούν το 2024 αλλά αυτό ήταν ο στόχος της τελευταίας ΕΣΣΟ, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιεβαιώνοντας τέλος, ότι στο φινλανδικό μοντέλο η στράτευση γυναικών είναι στο τραπέζι ως εθελοντική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA