Μενού
ekklisia synodos
Διαρκής Ιερά Σύνοδος. | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Με αφορμή την πρόσφατη μετατροπή του μουσειακού χαρακτήρα του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επίσης προβληματισμό για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ένα ιστορικό χριστιανικό Μνημείο, από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετατρέπεται σε σύμβολο επιβολής ισχύος και σε σημείο διχασμού και διάσπασης», τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ΔΙΣ από τους ιεράρχες.

Μάλιστα, έγινε αναφορά σε ανάλογες μετατροπές και παρεμβάσεις στην Αγία Σοφία Νίκαιας, στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας και στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Συζήτηση για τη Μονή της Χώρας

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν από τη μεριά του υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι χώρα-υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας.

Για τη Μονή της Χώρας ανέφερε ότι «άνοιξε και πάλι για λατρεία και προσευχή μετά από σχετική απόφαση του 2020» και σημείωσε ότι «το Καριέ Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη για όλους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA