Μενού
plimmura
Πλημμύρα | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

Μετά την ομαδική μήνυση των κατοίκων της Φαρκαδόνας Τρικάλων που υποστηρίζουν πως η τοπική αυτοδιοίκηση έσπασε επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά, ακόμα μία σοβαρή καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Τη στιγμή που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας επιχειρούν να σώσουν οτιδήποτε μπορούν από τα νοικοκυριά τους, μετρώντας απώλειες στις δουλειές τους, ενώ νεκρά ζώα επιπλέουν σε λιμνάζοντα ύδατα, ο ALPHA δημοσίευσε μία σοβαρή καταγγελία για σπάσιμο του φράγματος του ποταμού Καλέντζη

«Το τριήμερο που ήμουν στη Θεσσαλία αρκετός κόσμος μου κατήγγειλε ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος πήγε και έσπασε ένα ανάχωμα στον Καλέντζη για να σώσει την Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας τα χωριά και τον κάμπο. Αυτή ήταν μία φήμη που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα αγροτών και κτηνοτρόφων. Σε όποιο χωριό και αν πήγα μου έλεγαν αυτό το πράγμα αλλά δεν ήθελαν να μιλήσουν δημόσια. Η αλήθεια δεν το βγάλανε από την πρώτη ημέρα γιατί τέτοιες καταγγελίες θέλουν σύνεση γιατί σε μία τέτοια καταστροφή είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο», είπε η Τατιάνα Στεφανίδου. 

Σύμφωνα με τον σταθμό, το βράδυ που η κακοκαιρία Daniel ξεκίνησε να «σφυροκοπά» τη Θεσσαλία, ένας χωματουργός με το σκαπτικό ήταν σε επιφυλακή δίπλα από το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, που είναι κεντρικός παραπόταμος του Πηνειού. Ωστόσο, η κίνησή του προκάλεσε απορίες, γιατί λίγο αργότερα αυτό το φράγμα εξαφανίστηκε! 

«Εγκληματική ενέργεια 100%»

«Φούσκωσε, γέμισε με νερό και ήταν στα όριά του. Η περιφέρεια έβαλε το μηχάνημα που είχε μισθωμένο να το κόψει με σκοπό να αδειάσει τον Καλέντζη και το οδηγήσανε προς τον Παλαμά. Δεν σκέφτηκαν ότι το νερό πήγαινε προς τον Παλαμά, πως μπροστά είναι ο δρόμος», κατήγγειλε κάτοικος.

«Να μελετήσουν οι ειδικοί στο υπουργείο και αν κρίνουν πως οποιοσδήποτε εκλεγμένος άνθρωπος με τέτοια θέση μπορεί να σπάσει, να απλώσει χέρι σε ένα τέτοιο έργο. Πνίγουμε τον άλλο παρακάτω και περιμένουμε εμείς να σωθούμε. Αυτή η τομή ευθύνεται για το γεγονός ότι πήρε το νερό όλος ο Παλαμάς και έφτασε στον Βλοχό», σύμφωνα με τον κάτοικο. 

Σε ερώτηση για το πού θα κατέληγε το νερό αν δεν έσπαγε το φράγμα απάντησε: «το νερό θα έσπαγε σε κάποιο σημείο σίγουρα. Το έκαναν για να σώσουν σίγουρα τη Λάρισα θα φόρτωνε νερό τον Πηνειό και θα ήταν ανεξέλεγκτος. Αν έσπαγε το νερό στην περιοχή της Καρδίτσας, θα πλημμύριζε με μαθηματική ακρίβεια η Καρδίτσα. Οπότε θεώρησαν αυτοί οι έξυπνοι, αυτοί που προστατεύουν τη Λάρισα να είναι ήσυχοι, αυτοί που προστατεύουν την Καρδίτσα να είναι πάλι ήσυχοι και στείλανε τον άνθρωπο που πήρε την ευθύνη να κόψει το ανάχωμα και να πλημμυρίσει πρώτα τον Παλαμά, μετά την Μεταμόρφωση και μετά τον Βλοχό. Εγκληματική ενέργεια 100%». 

Ο χωματουργός παραδέχτηκε την παρέμβαση

Σε επικοινωνία δημοσιογράφου με τον χωματουργό, ο οποίος είχε δημοσιεύσει και φωτογραφίες με το σκαπτικό δίπλα από το φράγμα, σε ερώτηση για το αν έδωσε κάποιος εντολή για να επιχειρήσει απάντησε «αυτός που με μισθώνει». 

skaptiko
@ALPHA

«Ναι, μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μου δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας καλεί για επιφυλακή η Περιφέρεια. Σας είπα από που είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή...», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά ο διάλογος: 

  • Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρέμβαση σε κάποιο ανάχωμα;
  • Ιδιοκτήτης χωματουργικού: Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση
  • Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε η εντολή; 
  • Ιδιοκτήτης χωματουργικού: Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι... Από εκεί που είμαι μισθωμένος. 
  • Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;
  • Ιδιοκτήτης χωματουργικού: Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. 
  • Δημοσιογράφος: Άρα μου λέτε πως η Περιφέρεια σας έδωσε την εντολή να ανοίξετε το ανάχωμα, να το σπάσετε. 
  • Ιδιοκτήτης χωματουργικού: Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται, από που παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. 
  • Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε τρύπα σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούν νερά. 
  • Ιδιοκτήτης χωματουργικού: Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή. 
kalentzis
@ALPHA

Το φράγμα και το χωματουργικό μηχάνημα 

«Ο χωματουργός την ώρα που έσπαγε το φράγμα του Καλέντζη και διοχετεύονταν τεράστιοι όγκοι νερού σε άλλη κατεύθυνση ανέβηκε τόσο πολύ η στάθμη, εγκλωβίστηκε την ώρα που έσπαγε το ανάχωμα και άφησε το μηχάνημα εκεί», ανέφερε η παρουσιάστρια και δημοσιεύτηκε στον ALPHA σχετική φωτογραφία: 

kalentzis1
@ALPHA

Αρνείται πως έδωσε εντολή 

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, υποστήριξε πως ουδέποτε έδωσε εντολή για να ανοίξει το ανάχωμα, λέγοντας μάλιστα πως δεν γνωρίζει ποιος το έκανε: «ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ στα χωριά». 

«Δεν γνωρίζω» απάντησε σε ερώτηση για το ποιος έσπασε το ανάχωμα και συμπλήρωσε: «εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά». 

Στον δήμο Παλαμά είναι τα χωριά και οι οικισμοί που βούλιαξαν στις λάσπες: 

  • Παλαμάς
  • Άγιος Δημήτριος
  • Βλοχός
  • Λυκόρεμα
  • Γοργοβίτες
  • Καλυβάκια
  • Κοσκινάς
  • Ψαθοχώρι
  • Μάρκος
  • Μεταμόρφωση 

Ομαδική μήνυση στα Τρίκαλα 

Υπενθυμίζεται πως 30 κάτοικοι της Φαρκαδόνας κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος του ποταμού Ενιπέα με σκοπό τα νερά των πλημμυρών αντί για την Καρδίτσα να πάνε στα γύρω χωριά.

Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης, είπε στον ΑΝΤ1 πως υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία και κατήγγειλε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας.

«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια. Το νερό ήταν 30 μέτρα και υπάρχει επαγγελματίας που είχε συνεργείο, καταστράφηκαν τα μηχανήματα του. Είναι ζημιά εκατομμυρίων. Το χωριό θα μπορεί να κατοικηθεί σε 2-3 χρόνια», εκτίμησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA