Μενού
Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού
Άσκηση συνεκπαίδευσης παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού | EUROKINISSI / ΓΕΕΘΑ
  • Α-
  • Α+

Στο πλαίσιο των απειλών που εξαπολύουν τις τελευεταίς ημέρες οι αντάρτες Χούθι στη Υεμένη, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με εντολη Νίκου Δένδια, αποφάσισε να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία.

Πρόκειται για την επιχείρηση «Prosperity Guardian», ενώ στα επόμενα βήματα για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβάνεται το «πράσινο φως» που πρέπει να δώσει το Κυβερνητικό Συμβούλιιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Alpha, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αξιωματικοί του Ναυτικού να μεταβούν στο Μπαχρέιν, όπου θα συνεργαστούν με αξιωματικούς από τις άλλες δέκα χώρες που συμμετέχουν στη δύναμη. Όσο για το ποια φρεγάτα θα αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται πιο πιθανό ότι θα επιλεγεί μια από τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Ερυθρά Θάλασσα: Η ακτινογραφία της ελληνικής φρεγάτας

Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, στη «σκιά» των απειλών των Χούθι, στέλνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια. Η φρεγάτα θα είναι μέρος της πολυεθνικής δύναμης  για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ανταρτών σε εμπορικά πλοία. 

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, «η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις». 

Ο Βασίλης Μαρτζούκος, αντιναύαρχος ε.α. βρέθηκε καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Action24 και αφού εξήγησε τη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοία για να φτάσουν στην Ερυθρά Θάλασα και στη συνέχεια ανέφερε ότι «θεωρώ σκόπιμη την αποστολή φρεγάτας και όχι πετρελαιοφόρου, που θα ήταν υποβάθμιση της συμμετοχής μας. Πέρα από τις δυνατότητες του πυροβόλου των 127 χιλιοστών που έχει και των πυραύλων επιφανείας άνω των 30 ναυτικών μιλίων, το ραντάρ εντοπίζει εγκαίρως την επερχόμενη απειλή, εγκλωβίζει επάνω της και εξαπολύονται αυτά προκειμένου να αναχαιτίσουν τους πυραύλους πριν φτάσουν».

«Περιπολώντας έναν τομέα το πλοίο, το ραντάρ αυτό καλύπτει και ό,τι άλλο συμπλέει στην ευρύτερη περιοχή και κατά συνέπεια ό,τι κατεύθυνεται είτε προς τη φρεγάτα είτε προς ένα άλλο εμπορικό πλοίο αναχαιτίζεται εγκαίρως» ανέφερε στη συνέχεια. 

Ο κ. Μαρτζούκος ανέφερε ότι η φρεγάτα «έχει και δύο πυροβόλα τύπου φάλαγξ, τα οποία είναι η αυτοπροστασία του πλοίου. Έχουν ταχυβολία 3.600 βολές το λεπτό και μπορεί να πλήξει τον στόχο πριν αυτός φτάσει στο πλοίο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA