Μενού
Εμβολιασμός στο Κέντρο Υγείας της Λ. Αλεξάνδρας
Εμβολιασμός στο Κέντρο Υγείας της Λ. Αλεξάνδρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική εικόνα και την εξάπλωση της ιλαράς στην Ελλάδα. Όπως είπε, είναι εκ των νοσημάτων για τα οποία προστατευόμαστε πλήρως μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος πρέπει να γίνεται στην παιδική ηλικία.

«Ο εμβολιασμός γίνεται στην παιδική ηλικία, η πρώτη δόση συστήνεται συνήθως μετά το πρώτο έτος, και μετά το δεύτερο έτος η δεύτερη δόση. Δύο δόσεις πρέπει να γίνουν για να έχουμε σχεδόν 100% προστασία για όλη μας τη ζωή», δήλωσε στην εκπομπή ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

«Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι. Στη χώρα μας, πάνω από το 50% των κρουσμάτων παρατηρείται σε πληθυσμούς Ρομά. Αλλά όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν έχουν κανέναν απολύτως φόβο από αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι».

Οι εκτεθειμένες ομάδες

Σχετικά με όσους δεν έχουν κάνει δεύτερη δόση, είπε: «Είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, γιατί παλαιότερα δεν έδιναν πολλή σημασία στη δεύτερη δόση. Είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν περάσει, γιατί κάποιος που έχει περάσει ιλαρά έχει και αυτός εφ' όρου ζωής ανοσία».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να ξέρει πόσες δόσεις έχει κάνει, ο καθηγητής απάντησε: «Υπάρχει και το τεστ αντισωμάτων που μπορεί κάποιος να κάνει για να δει αν το έχει περάσει ή αν έχει μία επαρκή ανοσία». 

Πού οφείλεται η παγκόσμια αύξηση

Σχολιάζοντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως, ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε: «Ο ΠΟΥ προφανώς αναφέρεται σε άλλες χώρες, προφανώς όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά εμβολιασμού που προέκυψαν μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, γιατί αυτά είχαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ήταν αρκετά σαφές και σταθερό».

«Μετά την πτώση αυτών των καθεστώτων, αυτοί οι πληθυσμοί, και για λόγους πολιτιστικούς και για διάφορους άλλους λόγους, δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, οπότε βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και στη Ρουμανία και στη Ρωσία. Και ύστερα υπάρχουν κάποιες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου οι οποίες για λόγους οικονομικούς δεν έχουν ακολουθήσει σωστά το πρόγραμμα του εμβολιασμού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA