Μενού
tounel
Ο άτυχος Μανώλης Τσικνάκης | Φως στο Τούνελ / Mega
  • Α-
  • Α+

Με μία νέα υπόθεση μυστηρίου με θύμα ένα νεαρό οπλίτη φύλακα των συνόρων, ασχολήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η εκπομπής «Φως στο Τούνελ». Τι συνέβη και ο φαντάρος της βραχονησίδας Ρω Μανώλης Τσικνάκης βρέθηκε νεκρός λίγα μέτρα από τη σκοπιά του; Ο αρμόδιοι είπαν πως αυτοκτόνησε αλλά το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας είναι καταπέλτης. Τα επιστημονικά ευρήματα ιατροδικαστή και οπλουργού που αποκλείουν την αυτοχειρία  και «δείχνουν» τις πραγματικές συνθήκες θανάτου.

«Μου τον έφεραν σκοτωμένο…»

Οι γονείς του νεαρού στρατιώτη Μανώλη Τσικνάκη, που βρέθηκε νεκρός κάτω από περίεργες συνθήκες στο φυλάκιο της νήσου Ρω, στις 27 Ιουνίου του 2018, μίλησαν στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη για τον αγώνα που κάνουν να φανεί η αλήθεια.

Φανερά συγκλονισμένη από την τραγική απώλεια η μητέρα του δείχνει τη σημαία και το καπέλο που της παρέδωσαν την πρώτη φορά που πήγε στο νησί.

«Ζήσαμε στιγμές που δεν περιγράφονται με λόγια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Μανώλης μου αυτοκτόνησε. Ήξερα το παιδί μου. Γνωστοί και φίλοι μας συμβούλευσαν να διορίσουμε τεχνικούς συμβούλους για να βρούμε την άκρη και τη βρίσκουμε».

«Έχει αλλάξει η ζωή μας. Κάθε βράδυ που κλείνει η πόρτα της εισόδου ο Μανώλης είναι απών. Είναι ψηλά με τους αγγέλους. Πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και η πατρίδα μου τον έφερε πίσω νεκρό. Μας πήρε τηλέφωνο ο στρατηγός και μου ανακοίνωσε ωμά και ψυχρά ότι ο γιος μου αυτοκτόνησε. Όλα τα στοιχεία όμως που βρήκαμε δείχνουν το αντίθετο. Ο γιος μου πυροβολήθηκε με μικρό όπλο», αναφέρει ο πατέρας του.

«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν…»

Με φαντάρο που ήταν στην ίδια σειρά με τον νεαρό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στη βραχονησίδα Ρω και είδε πολλά, μίλησε το «Τούνελ». «Άλλαξε το κλίμα με το που ήρθε ο νέος ανώτερος αξιωματικός υπηρεσίας. Μας έκανε συνέχεια συναγερμούς και προσπάθησε να μας φέρει στα δικά του δεδομένα, ασκώντας μας μεγάλη πίεση. Ήμασταν μια μονάδα πεζικού και όχι ειδικές δυνάμεις. Ο Μανώλης ήταν εύχαρος και λόγω του χιούμορ του ήρθαμε πιο κοντά», λέει χαρακτηριστικά.

Το μοιραίο εκείνο πρωινό τους κάλεσαν να βγουν για αναφορά. «Μαζευτήκαμε οι φαντάροι μπροστά από τους θαλάμους εκτός από τον Μανώλη και τον άλλον που ήταν στη σκοπιά μαζί του. Ρώτησα τι είχε γίνει αλλά κανείς δεν ήξερε, κανείς δεν άκουσε πυροβολισμό. Μετά από λίγο μπήκε μέσα στο λιμανάκι ένα σκάφος, που το οδηγούσε ένας λοχίας και μέσα ήταν ο υποδιοικητής και η γιατρός».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως όταν έφτασαν στην προβλήτα τα στελέχη, έτρεξαν πάνω προς το Μάτι όπου ήταν το φυλάκιο και ακολούθησε και εκείνος παίρνοντας το φορείο. «Όταν έφτασα πάνω είδα τον υπολοχαγό να κάνει ΚΑΡΠΑ στον Μανώλη. Βρέθηκα πάνω από το πτώμα του που ήταν με το κεφάλι γυρισμένο προς τα αριστερά και το τραύμα εισόδου από τα δεξιά. Τα μάτια του ήταν γκρι. Όταν άκουσα ότι είχε διαπεράσει σφαίρα το κεφάλι του δεν το πίστευα. Δεν γίνεται να μην ακούστηκε πυροβολισμός από G3A3. Εδώ ακούμε τα περπατήματα από τα ποντίκια. Τον Μανώλη τον σκοτώσανε από πιστόλι», ανέφερε.

«Μας υπέδειξαν άλλο σημείο από αυτό που βρέθηκε νεκρός»

Με την αδελφή του Μανώλη Τσικνάκη, του νεαρού στρατιώτη που σκοτώθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες στη βραχονησίδα Ρω, μίλησε το «Τούνελ». «Εκείνο το διάστημα που προετοιμαζόταν ο Μανώλης για φαντάρος μιλούσαμε συχνά, για όσα τον προβλημάτιζαν και όσα τον έκαναν να γελάει, όσα διακωμωδούσε μέσα στον στρατό. Συζητούσαμε πολύ».

Όπως αναφέρει η αδελφή του, είχαν μιλήσει το προηγούμενο μεσημέρι και ήταν μια κανονική του μέρα. «Ο Μανώλης ήθελε να πάει στη Ρω. Εκεί πήγε ένα στέλεχος που ήταν πιο αυστηρός και πιο τυπικός».

Η αδελφή και η μητέρα του άτυχου Μανώλη, πήγαν στο σημείο στη βραχονησίδα όπου άφησε την τελευταία του πνοή. «Υπήρχε ένας αξιωματικός και μας έκανε μια περιγραφή. Συγκεκριμένα μου υπέδειξε λάθος σημείο. Λίγο καιρό μετά με πιο ψύχραιμη ματιά, σκέφτηκα ότι ο τρόπος που μας τα παρουσίασε, η αναπαράσταση που μας έκανε δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ο Μανώλης σκοτώθηκε από κάποιον άλλο», λέει η αδελφή του και θέλει να μάθει ποιος και γιατί το έκανε.

«Τα στοιχεία δε δένουν με αυτοχειρία»

Ο Γιάννης Τσιάμπας οπλουργός και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας μίλησε στην εκπομπή για όλα τα σημάδια τα οποία δείχνουν ανθρωποκτονία και όχι αυτοχειρία.

Δείχνοντας σε ένα χάρτη της περιοχής τις αποστάσεις μεταξύ μιας λίμνης αίματος, του σημείου που βρέθηκε το όπλο και του σημείου που εντοπίστηκαν τα γυαλιά και ο κάλυκας επισημαίνει το παράδοξο που υπάρχει πίσω από αυτά. «Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι το πηλήκιο του φαντάρου βρέθηκε σε διαφορετικό από τα άλλα τρία σημείο. Βλέπουμε μια ανεξήγητη διασπορά των πραγμάτων του θανόντος. Η απόσταση από το παρατηρητήριο που ήταν σκοπός είναι 9,70 μ. Κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε».

Προσθέτει πως το όπλο που είχε ως οπλίτης δε συνάδει με τη μορφολογία και τη φύση του θανάσιμου τραύματος που είχε ο Μανώλης. «Είναι το G3A3, το βασικό όπλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που φέρει φυσίγγι 7,2 χιλιοστών που κινείται με τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα. Δεν μπορεί μια βολίδα από εγγύτατη απόσταση να προκαλέσει τόσο μικρό τραύμα εισόδου και τραύμα εξόδου μικρότερη. Θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο. Αν η συγκεκριμένη οβίδα είχε εισέλθει στο κρανίο του φαντάρου θα είχε συνθλίψει τον εγκέφαλό του. Το τραύμα έχει γίνει από πιστόλι κάτι που δεν το λέω τυχαία.»

Όπως αναφέρει το όπλο G3A3 φέρει και άλλο ένα εξάρτημα το οποίο λέγεται φλογοκρύπτης και αφήνει ένα συγκεκριμένο εντύπωμα το οποίο δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Δε βρέθηκαν κατάλοιπα ιχνών πυροβολισμού ούτε στα χέρια, ούτε στο σώμα, ούτε στα ρούχα του θανόντος».

«Ο Μανώλης ήταν αριστερόχειρας»

Ο οπλουργός Γιάννης Τσιάμπας, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το τραύμα του στρατιώτη Μανώλη Τσικνάκη και το όπλο με το οποίο βλήθηκε. Το γεγονός ότι ο Μανώλης ήταν αριστερόχειρας δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα.

«Είναι παράδοξο. Θα αναμέναμε να πιέσει τη σκανδάλη ο αριστερόχειρας με το αριστερό του χέρι και ο δεξιόχειρας με το δεξί του χέρι. Παράδοξο πως τα γυαλιά οράσεως που φορούσε βρέθηκαν εκεί που ήταν ο κάλυκας, ενώ θα έπρεπε να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, λόγω του οστικού κύματος. Το συγκεκριμένο όπλο το G3A3 έβαλε, η βολίδα όμως, η οποία εκτόξευσε δεν είναι αυτή που έπληξε τον Μανώλη. Ο Μανώλης πυροβολήθηκε από πιστόλι».

«Καταπέλτης» η ιατροδικαστής

«Καταπέλτης» είναι στην κάμερα του Τούνελ η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη στην οποία ανέθεσε η οικογένεια του άτυχου φαντάρου την υπόθεση, μετά τα ευρήματα που βγήκαν στο φως.

«Όσον αφορά στην ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου, δίνει ως αιτία θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πυροβόλο όπλο χωρίς να αναφέρεται στο αν ήταν βραχύκανο ή μακρύκανο. Δε δίνει όμως απάντηση ούτε στον τύπο θανάτου. Βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», ανέφερε η κ. Σπανουδάκη.

Όπως αναφέρει αφού εξέτασε την σορό του Μανώλη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  1. Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του τραύματος δεν έχουν προκληθεί από μακρύκανο όπλο G3A3 που είναι και το όπλο του στρατού. Προκύπτει αντίθετα ότι είναι από πιστόλι.
  2. Όταν κάποιος βληθεί από ένα όπλο τέτοιο δημιουργούνται μαζικές καταστροφές τόσο του εγκεφάλου όσο και του κρανίου. Κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.
  3. Δεν υπάρχει το χαρακτηριστικό εντύπωμα του φλογοκρύπτη που είναι το μπροστινό μέρος του G3A3.
  4. Λόγω του ότι δεν έγινε αυτοψία στο χώρο έχουν χαθεί όλες οι εν δυνάμει πληροφορίες που θα μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε ιατροδικαστής για τον τόπο και τον χρόνο του θανάτου.
  5. Ανευρέθη ποσότητα αιθάλης και πυρίτιδας κοντά στο τραύμα του που μας δείχνει ότι βλήθηκε από κοντινή απόσταση αλλά όχι από απόλυτη επαφή.

«Η παροχή πρώτων βοηθειών σε θύμα που έχει βληθεί στο κεφάλι δεν υφίστανται. Η ίδια η γιατρός που πήγε στον τόπο μας απομακρύνει από την ώρα θανάτου που δηλώνουν επίσημα καθώς αναφέρει πως όταν είδε τον Μανώλη το σώμα του ήταν ωχρό με ψυχρά άκρα. Άρα πάμε πίσω κάποιες ώρες. Βάσει βιβλιογραφίας πάνω από τις τέσσερις ώρες το σώμα χάνει την θερμοκρασία του», προσθέτει η ιατροδικαστής κυρία Σπανουδάκη.

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο άτυχος Μανώλης ήταν αριστερόχειρας και εμείς έχουμε το τραύμα από τα δεξιά. Το σώμα του μετακινήθηκε σε δύο διαφορετικές θέσεις και έτσι αλλοίωσαν όλη την σκηνή. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε, καταλήγουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια» λέει η ιατροδικαστής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA