Μενού
fotia
Φωτιά στη Ρόδο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στη Ρόδο, καθώς η μεγάλη φωτιά που καίει στο νησί μαίνεται ανεξέλεγκτη. Νωρίτερα εκκενώθηκαν τόσο από την ξηρά όσο και διά θαλάσσης χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες από την ευρύτερη περιοχή Κιοτάρι.

Στην ίδια περιοχή εκκενώθηκαν νωρίτερα τα ξενοδοχεία Lindian Village, Rhodos Village και το ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Παράλληλα, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί. Όπως μάλιστα ανέφερε το Open, εκτιμήσεις στην Πυροσβεστική αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκτιμάται ότι θα καίει για τέσσερις ακόμα ημέρες.

 

Δεσμεύτηκαν πλοία για τη φιλοξενία των τουριστών

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, περίπου 2.000 άτομα μεταφέρθηκαν με πλωτά σκάφη σε ασφαλή σημεία. Παράλληλα, έγιναν προληπτικές εκκενώσεις σε τουριστικά καταλύματα που αντιστοιχούν σε σχεδόν 10% των συνολικών καταλυμάτων.

Κατά την πορεία της, η πυρκαγιά έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρ’ όλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων για τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο.

Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί.

Επιπλέον, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτή επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο.

Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

rodos fotia
Φωτιά στη Ρόδο | Eurokinissi

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή Γραφείου πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο, και την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

Στο νοσοκομείο 6 ενήλικες και 2 παιδιά

Ακόμα, στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν έξι ενήλικες και δύο παιδιά.

Τελικά αποχώρησαν με ιατρική βεβαίωση χωρίς προβλήματα

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 204 πυροσβέστες με 39 οχήματα και 13 πεζοπόρα τμήματα.

Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη., τα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης ρίχτηκαν 31 πυροσβέστες από τη Σλοβακία, με τέσσερα οχήματα.

fotia
Φωτιά στη Ρόδο | Eurokinissi

Μήνυσμα και από το 112

Την εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι διέταξαν οι αρχές, με μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα

Οι τουρίστες, που έκαναν τις διακοπές τους στο χωριό Κιοτάρι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Γεννάδι, μετά και την εκκένωση των ξενοδοχείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνεμος έπνεε βόρειος-βορειοδυτικός με ένταση 7 Μποφόρ και μετέφερε την πυρκαγιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA