Μενού
fotia
Φωτιά | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τιτάνια ήταν η χθεσινοβραδινή μάχη που έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι με τη φωτιά, η οποία, λόγω της φοράς του ανέμου, απείλησε το Σουφλί και τις πρώτες κατοικίες εντός του οικισμού.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, μάλιστα, είναι ότι το 112, στο ίδιο μήκος κύματος προτροπής και προστασίας των κατοίκων, έστειλε προειδοποίηση στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, καθώς υπήρχε η πιθανότητα εκκένωσης. Ωστόσο, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη ήταν επιτυχείς, καθώς εμπόδισαν τις φλόγες να μπουν στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Φωτιά στον Έβρο: Η κατάσταση αυτή τη στιγμή

Πληροφορίες του Mega κάνουν λόγο πως αυτή τη στιγμή, δηλαδή το μεσημέρι της Παρασκευής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο κομμάτι βορειοδυτικά του Σουφλίου, καθώς και στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, όπου προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατό.

Μάλιστα, η κινητοποίηση τους είναι τεράστια, γιατί επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα οχήματα. Μάλιστα συνδρομή από αέρος παρέχουν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της υπηρεσίας.

Πού κινείται το μέτωπο

Καθοριστική σημασία στο να γλιτώσουν τα σπίτια του οικισμού έπαιξε η αλλαγή στη φορά των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς, γεγονός που βοήθησε και τους πυροσβέστες στο κομμάτι της κατάσβεσης. Το μέτωπο αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, κινείται προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη.

Ο δήμαρχος του Σουφλίου μίλησε για τη χθεσινή νύχτα, αναφέροντας πως «το  χθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν».

Εξηγεί δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς. «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική-φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών» ανέφερε επίσης.

«Αλλάζει συνεχώς πορεία»

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη. «Αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα "κάθεται" η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ' αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

«Είχαμε ενημερώσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όλα τα άτομα, ειδικά αυτά που ήταν περιμετρικά του Σουφλίου, για το ενδεχόμενο της εκκένωσης. Είχαν απομακρυνθεί τα ζώα και μελίσσια και υπήρχαν διαθέσιμα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων» λέει ο κ. Καλακίκος.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA