Μενού
gavdos
Γαύδος. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο είναι η Γαύδος, το μικρό και πανέμορφο νησί, που απέχει λίγα μίλια από την Κρήτη και υπάγεται στο νομό Χανίων.

Σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχει πληθυσμό 208 κατοίκους, ενώ η κοντινότερη κωμόπολη στη Γαύδο είναι τα Σφακιά, που βρίσκονται στον ίδιο νομό.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γαύδου, Μιχάλης Λαμπάκης, μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα στο νησί, αλλά και τη δική του διπλή ιδιότητα, καθώς εργάζεται και ως οδηγός απορριμματοφόρου.

«Είναι ένα νησί όπου χαίρεσαι να δουλεύεις, δεν υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι, και το προσωπικό εκ των πραγμάτων είναι λίγο», είπε χαρακτηριστικά στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 200 και τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αντιμετωπίζονται.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, με δίμηνες συμβάσεις η δημοτική αρχή καλύπτει τις ανάγκες σε προσωπικό, ενώ με τα απορριμματοφόρα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Γαύδος: Αντιδήμαρχος και οδηγός

Ο Μιχάλης Λαμπάκης είπε στην ΕΡΤ ότι χρειάστηκε να βγάλει ειδική επαγγελματική άδεια οδήγησης για να χειρίζεται τα οχήματα του δήμου. «Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή δεν υπήρχε ούτε απορριμματοφόρο. Γνωρίζαμε τι θα ακολουθούσε», σημείωσε.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος του νησιού τόνισε ότι έχει κατατεθεί αίτημα για πρόσληψη προσωπικού, αλλά οι θέσεις ανοίγουν μέσω ΑΣΕΠ και μπορεί κάποιος να περάσει, αλλά να μην επιλέξει το νησί ως τόπος διαμονής.

Εκείνο που διασώζει την μικρή Γαύδο από τις συνέπειες του τουρισμού στην καθαριότητα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και φροντίζουν να μην ρυπαίνουν με σκουπίδια τις παραλίες.

Να σημειωθεί ότι τα σκουπίδια μεταφέρονται στα Σφακιά και εκεί γίνεται η διαχείριση τους, καθώς το νησί είναι πολύ μικρό για να προχωρήσει σε ανακύκλωση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA