Μενού
aggeio
Αρχαιοελληνικό αγγείο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα αρχαίο αγγείο από τη συλλογή του Μουσείου August Kestner, το οποίο κλάπηκε από τους Ναζί κατά της διάρκεια της Κατοχής επέστρεψε στην Ελλάδα το Ανόβερο, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας για το αγγείο είχαν δείξει ότι το πρώιμο κορινθιακό αντικείμενο μπορεί να θεωρηθεί κλοπιμαίο πολέμου ενός Γερμανού στρατιωτικού γεωλόγου στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζεται στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Θα συνεχίσουμε να προάγουμε την έρευνά μας στο ναζιστικό παρελθόν της πόλης μας και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας για αποκατάσταση», είπε από τη μεριά της ο δήμαρχος του Ανόβερου, Μπελίτ Ονάι.

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο στρατιωτικός γεωλόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Χάνφριτ Πούτσερ πιθανότατα βρήκε το αγγείο σε γεώτρηση στον Ισθμό της Κορίνθου στις 21 Σεπτεμβρίου 1943. Ο ίδιος υπήρξε επίσης αξιωματικός των SS», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Αγγείο: Η ιστορία του

Το ndr.de αναφέρει ότι το αγγείο κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.600 χρόνια.

Στο ίδιο μέσο τονίζεται ότι το αγγείο θεωρήθηκε λάφυρο πολέμου από έναν Γερμανό γεωλόγο της Βέρμαχτ στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σύμφωνα με την Deutsche Welle στην τελετή παράδοσης του αγγείου συμμετείχαν ο δήμαρχος του Ανόβερου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Ιωάννης Βικελίδης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA