Μενού
Θαλασσινά στη Βαρβάκειο
Θαλασσινά στη Βαρβάκειο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως οι περισσότεροι Έλληνες περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα για κάτι άλλο πέρα από την ξεκούραση και το φαγοπότι. Το όνομα της γιορτής όμως κρύβει το πραγματικό της νόημα, ως μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ορθοδοξίας.

Ο λόγος που ονομάστηκε Καθαρά, είναι επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της τελευταίας περιόδου πριν το Πάσχα, της Σαρακοστής.

Σημαίνει δηλαδή το «καθάρισμα», τον εξαγνισμό του σώματος και της ψυχής του πιστού μέσω της νηστείας. Όσο για τις σταθερές της αξίες, τα θαλασσινά, τον χαλβά και τη λαγάνα, αυτά καθιερώθηκαν επειδή αποτελούν αποδεκτές τροφές σχετικά με τη λίστα «απαγορεύσεων».

Καθαρά Δευτέρα: Τα φαγητά της ημέρας

Η λαγάνα ειδικά συμβολίζει τη βοήθεια που προσέφερε ο θεός στον εκλεκτό λαό του, τους ισραηλίτες, δίνοντάς τους το «μάννα» που τους έθρεψε με άζυμο άρτο, για να επιβιώσουν κατά την έξοδό τους από τη δυναστική Αίγυπτο.

Όσο για τα θαλασσινά και τον ταραμά, αυτά προτιμώνται καθώς η νηστεία απαγορεύει τη σάρκα των ψαριών, και είναι επίσης θρεπτικά, ενώ ο «ορφανός» χαλβάς προτιμάται αφού είναι πλήρως φυτικός, και αποτελείται από ζάχαρη και ταχίνι (σουσάμι), ή από σιμιγδάλι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA