Μενού
αarmenissa
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάλευε με προβλήματα υγείας αρκετά χρόνια πριν εισαχθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοέμβριο του 1995.

Σχεδόν αμέσως μετά από τη νοσηλεία του νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου, το 1988, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε μειώσει τις ώρες εργασίας του, προσπαθώντας να επαναφέρει τον καταπονημένο του οργανισμό σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα.

Τελικά, τα προβλήματα στην καρδιά, το αναπνευστικό, οι στομαχικές διαταραχές, οι σοβαρές ψυχολογικές διακυμάνσεις, τον ταλαιπώρησαν χωρίς τελειωμό, μέχρι και το 1995, όταν βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του. 

Θα πίστευε κανείς πως η μάχη της διαδοχής του Παπανδρέου θα δινόταν απευθείας στη Βουλή. Όχι, η πραγματικότητα ήταν πιο σκληρή, και περιλάμβανε «πηγαδάκια» επώνυμων πολιτικών προσώπων που περίμεναν ώρες στο Ωνάσειο για κάποια ενημέρωση από τους γιατρούς, ενώ υπήρχε και η Δήμητρα Λιάνη, σύζυγος και διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του, που έπαιζε έναν κεντρικό ρόλο στα δρώμενα.

Από το βιβλίο του Παρασκευά Αυγερινού, «Η Αλλαγή τέλειωσε νωρίς», μαθαίνουμε κάποια ενδιαφέροντα παρασκήνια για όσα συνέβαιναν εκείνες τις κρίσιμες μέρες στο Ωνάσειο. 

Η Δήμητρα Λιάνη είχε πλαισιωθεί από ανθρώπους που πίστευαν ότι είχε πολιτικές ικανότητες και μέλλον. Ανάμεσα τους ήταν 2 ιερωμένοι που ήταν θιασώτες και αυτοί- όπως η τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Kανέλλη – της εκδοχής να αναδειχθεί η Δήμητρα στην πρώτη Eλληνίδα ηγέτιδα, δημιουργώντας δικό της κόμμα, αφού το ΠAΣOK δεν θα υπάρξει μετά τον Αντρέα. Ή αν υπάρξει θα διασπαστεί στη συνέχεια σε κομματίδια ημιμαθών και κακέκτυπων του ιδρυτή του.

Την ομάδα πλαισίωναν κάποιοι συνάδελφοι της από την Ολυμπιακή την εποχή που ήταν αεροσυνοδός. Αντίθετα ο αστρολόγος Μάνος Θωμαδάκης, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις νοσηλείες Παπανδρέου την περίοδο 88-89, είχε απομακρυνθεί από τον στενό κύκλο.

Η κυρία Λιάνη είχε εκνευριστεί και διέκοψε τις επαφές μαζί του, όταν ο αστρολόγος της πρωθυπουργικής αυλής προέβλεψε ότι ο πρόεδρος θα αρρωστήσει σοβαρά.

Η Δήμητρα Λιάνη πίστευε και στο ξεμάτιασμα μιας Αρμένισσας, με την οποία τηλεφωνιόταν τουλάχιστον 15 φορές ημερησίως.

Περισσότερα για το θρίλερ του Ωνασείου, στο podcast Τα '90s.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA