Μενού
volos kakokairia
Πλημμύρες στο Βόλο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή τις πρόσφατα παρατηρούμενες κλιματικές ακρότητες στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφος, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, μίλησε στην εκπομπή «Prime» του Ertnews και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη. «Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος του «Daniel», όπου δύο βαρομετρικά χαμηλά τον εμπόδιζαν να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να προκληθούν τέτοιες καταστροφές. Δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη του φαινομένου – εμφανώς με μικρότερη ένταση (Elias)» είπε ο καθηγητής και απέδωσε τα ακραία φαινόμενα για τα οποία επισήμανε ότι «η συχνότητά εμφάνισής τους και η ένταση των φαινομένων θα αυξάνει στο μέλλον» στη σημαντικότατη αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε όλη την υφήλιο.

Στο κατά πόσο η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει κάτι μεταξύ Daniel και Elias για να μην γίνουν τόσες καταστροφές απάντησε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν όχι πυροσβεστικά. Έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο εγγειοβελτιωτικά δεν ήταν όπως φάνηκε».

Όπως συνέστησε «θα πρέπει από την επόμενη της υποχώρησης των υδάτων να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα»

Ενημέρωσε πως «όλοι οι κλιματολογικοί υπολογισμοί και όλα τα μοντέλα σε όλα τα ερευνητικά κέντρα δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και η έντασή τους με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνουν».

Επιπλέον η δυσοίωνη πρόβλεψη όπως σημείωσε είναι πως «μετά το 2050-2060 ό,τι και να κάνουμε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA