Μενού
Κτίριο του ΕΟΠΥΥ
Διαμαρτυρία συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε την περασμένη Τετάρτη (15/11) να εξιχνιάσει κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων με τη «ζημιά» να ξεπερνάει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε στην ΕΡΤ για τη μεγάλη απάτη, διευκρινίζοντας παράλληλα το χρονικό πλαίσιο κάτω από την οποία συνέβη, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα για όλους όσοι εμπλέκονται.

«Η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο μεταξύ 2017 και 2019. Ήταν η περίοδος που πρώτο εφαρμόστηκε το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και έγιναν συμβάσεις με παρόχους. Μέχρι τότε οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα για να πάρουν τα χρήματά τους» ανέφερε αρχικά η κα. Καρποδίνη.

«Άρα εκείνη την περίοδο είχε συσσωρευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και εταιρειών που κατέθεταν αιτήσεις για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο Μητρώο και να συνάψουν συμβάσεις. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγοριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων υλικών επιθεμάτων, που αφορούν δερματικές βλάβες, οι οποίες είχαν καταταχθεί σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που κανονικά θα έπρεπε να ήταν» πρόσθεσε στη συνέχεια.

ΕΟΠΥΥ: Οι διορθωτικές ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης

Συνεχίζοντας, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ τόνισε πως «ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση και αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε κατατάξει τα προϊόντα στις σωστές κατηγορίες, πλην όμως έπρεπε να ελεγχθεί όλο το κομμάτι, όλο το κύκλωμα που ενεργούσε και πέραν της κατάταξης αυτών των προϊόντων και της αποζημίωσης, συνταγογραφούνται χιλιάδες συνταγές. Μιλάμε για 227 εταιρείες. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και περίπου 79.000 συνταγογραφήσεις» ανέφερε η κα Καρποδίνη.

Η ίδια χαρακτήρισε το ποσό της ζημίας, «πολύ μεγάλο» και συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ που «χάρη στην επιμονή και σε βάθος έρευνα και με τη δική μας φυσικά συνδρομή, αρωγή και συνεργασία, κατάφερε να εξιχνιάσει αυτή την υπόθεση, η οποία ήταν πολύ περίπλοκη και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη».

Το κάλεσμα για δικαιοσύνη

Παράλληλα, η Θεανώ Καρποδίνη έστειλε ένα μήνυμα για όλους όσοι εμπλέκονται στην απάτη: «Το σοβαρό μήνυμα που παίρνουμε από όλη αυτή την ιστορία είναι πως όποιος εξαπατά τον οργανισμό, όποιος διαπράττει απάτες εις βάρος των ασφαλιστών, των οποίων τα χρήματα διαχειριζόμαστε, πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Και η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας όλα τα εργαλεία στα χέρια της, καταφέρνει να εξαρθρώσει αυτά τα κυκλώματα και να σχηματίσει δικογραφία. Να τονίσω ότι είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για πάρα πολλές υποθέσεις και έρευνες που τρέχουν».

Επιπλέον, όπως είπε, η πιο πρόσφατη και μεγάλη υπόθεση ήταν το 2021 όταν και έγινε μια πολύ εκτεταμένη έρευνα πάλι για θέματα συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα αέριου οξυγόνου, όπου και τότε είχε ανακαλυφθεί μια πολύ μεγάλη απάτη εις βάρος του Οργανισμού και η δράση εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε η Ελληνική Αστυνομία, πράγμα το οποίο επίσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Ο οργανισμός δηλώνει την παράστασή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέχει φυσικά κάθε συνδρομή και κάθε απαραίτητη προς τις δικαστικές αρχές πληροφόρηση, έτσι ώστε να τιμωρηθούν αυτοί σε χιλιάδες» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA