Μενού
Halkida
Η πόλη της Χαλκίδας | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Σάλο έχει προκαλέσει η σύλληψη εφοριακών της ΔΟΥ Χαλκίδας που κατηγορούνται για εμπλοκή τους σε υπόθεση διαφθοράς και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η προϊστάμενη της τοπικής ΔΟΥ και υπάλληλοι της εφορίας κατηγορούνται ότι μέσα σε λίγους μήνες μέσω εκβιασμών απέσπασαν πάνω από 90.000 ευρώ. Για συμμετοχή στην οργάνωση κατηγορούνται οι επτά που συνελήφθησαν και στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έξι.  

Οι 7 συλληφθέντες έφθασαν στα δικαστήρια της Χαλκίδας με κλούβα της ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Τετάρτης (22/05) και στη συνέχεια με συνοδεία αστυνομικών και χειροπέδες οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές.

Των συλλήψεων προηγήθηκε έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε μετά από καταγγελίες. Οι 15 αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ έκαναν έφοδο στην Εφορία της Χαλκίδας για να συλλέξουν στοιχεία, μετά από παρακολούθηση.  

Με απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι συλληφθέντες υπάλληλοι τέθηκαν σε προσωρινή αργία και διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.

Τα μέλη του κυκλώματος

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, σε βάρος των οποίων εκμεταλλεύονταν τις όποιες φορολογικές εκκρεμότητες είχαν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, η φερόμενη «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ειδικά όσους είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να απαιτήσουν χρήματα, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές.

Στην υπόθεση αυτή δεν συνελήφθησαν όλα τα άτομα, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας που λειτουργούσε κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονταν με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση με στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού.

Τα ποσά που κατέληγαν στη φερόμενη επικεφαλής του κυκλώματος μοιράζονταν μεταξύ των υπολοίπων συνεργατών της, ενώ λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός απομάκρυνσης μέλους της ομάδας και για λόγους προστασίας των «στεγανών» της.

Τι δηλώνει η φερόμενη επικεφαλής

Η φερόμενη ως επικεφαλής φέρεται να δήλωσε ότι πριν αναλάβει τη διευθυντική θέση προϋπήρχε το κύκλωμα εντός της ΔΟΥ και όταν ανέλαβε τη θέση την πλησίασαν και την έπεισαν να συνεργαστεί, ώστε να έχει και αυτή έξτρα εισόδημα.

Μετά από καταγγελία θύματός στο Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ξεκίνησε η στενή παρακολούθηση τους τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο. Μάλιστα κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων καθώς και η παρακολούθηση τους και ταυτοποιήθηκε η δράση της οργάνωσης.

Χθες (21/05) εντοπίστηκε ένας εκβιαζόμενος επιχειρηματίας και θύμα τους που πήγε να καταβάλει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ στην προϊσταμένη της ΔΟΥ και όταν τον σταμάτησαν τους είπε τι είχε συμβεί και ότι θα έβρισκαν τα χρήματα στο γραφείο της όπως και έγινε. Όπως ανέφερε δεν ήταν η πρώτη φορά αφού είχε ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό στις 17-05-2024 και υποστήριξε ότι κινήθηκε βάσει υποδείξεων της προϊσταμένης και μίας υπαλλήλου.

Χιλιάδες ευρώ και σημειωματάριο

Στο σπίτι της βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με σημειώσεις από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.

Υπολογίζεται ότι σε βάρος μόνο των 17 θυμάτων τους έχουν αποσπάσει πάνω από 95.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τριμήνου.

Όλοι τους οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ενώ η έρευνα για όλο το εύρος και το βάθος της υπόθεσης συνεχίζεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA