Μενού
Κακοκαιρία στη Θεσσαλία
Η επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία | EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
  • Α-
  • Α+

Αφιερωμένη στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ελλάδα ήταν η σημερινή εκπομπή του Mega, «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη, όπου έγιναν αναφορές, μεταξύ άλλων, στην ερημοποίηση της καλλιεργήσιμης γης και στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την καλλιεργήσιμη γη και την κλιματική κρίση, έγινε γνωστό πως «περίπου το 40% στη χώρα κινδυνεύει». «Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που έχουμε, ξέρουμε ότι σε περιόδους ξηρασίας είχαμε έλλειμμα σίτου».

«Υπήρξε μία περίοδος μεγάλης ξηρασίας και οδηγηθήκαμε στο να εξασθενήσει η δύναμη των Μυκηνών και να κατέβουν οι Δωριείς και από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά. Η ιστορία, εκεί και τότε, γράφτηκε με περιβαλλοντικές καταστροφές. Η διαφορά είναι ότι η ξηρασία οφείλεται σε ανωμαλίες του κλίματος και διήρκησε 30 χρόνια».

«Τώρα αυτά που βλέπουμε είναι για να μείνουν πολλές δεκαετίες. Βλέπουμε την ανατολική Ελλάδα να δέχεται ολοένα και λιγότερες βροχές και τα υπόγεια νερά να έχουν υποχωρήσει αφάνταστα, και από την υπερκαλλιέργεια και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας»

Κλιματική κρίση: Πρόβλημα λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο

«Στην ίδια περιοχή βρήκαμε ότι ένα 7% της συνολικής έκτασης λόγω υφαλμύρωσης» ανέφερε ειδικός για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μπει στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Σαφέστατα υπάρχει και σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας που βρίσκονται κοντά στις ακτές του Αιγαίου. Η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή έχει ένα ετήσιο έλλειμμα νερού που ανέρχεται στα 250 εκατ. τετραγωνικά μέτρα» συνέχισε στο Mega.

«Αυτή τη στιγμή αρδεύονται 2,5 εκατ. στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο. Εάν δεν κάνουμε κάτι, θα χρειαστεί να μειωθεί κατά 1 εκατ. στρέμματα γιατί έχουμε έλλειμμα νερού. Δεν θα πληγούν όλες οι περιοχές της Ελλάδας στον ίδιο βαθμό» πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA