Μενού
hionia athina
Χιονόπτωση στην Αθήνα | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία Avgi ήρθε «φορτωμένη» με χιόνια και βροχές. Ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει από τη Δευτέρα (29/1) και την Τρίτη (30/1) αναμένεται να εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανέλυσε τον καιρό τις ερχόμενες ώρες, προειδοποιώντας για χιόνια, βροχές και ανέμους που θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα χωριστεί στα δύο αφού θα υπάρξουν περιοχές όπου θα έχει ξαστεριά. 

Αττική: Πού θα χιονίσει - Άνεμοι 10 μποφόρ και 0 βαθμοί θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στην Αττική, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα διέρχονται σύννεφα από τα βόρεια φέρνοντας κατά διαστήματα βροχή σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Προς τα βόρεια - βορειοδυτικά της Αττικής θα ρίξει χιονόνερο και δεν αποκλείεται να είναι έντονες οι χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει χιονόστρωση. «Θέλουν προσοχή οι μεταμεσονύχτιες και οι πρωινές ώρες» στα βόρεια - βορειοδυτικά της Αττικής, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. 

Αναλυτικά: 

  • Στα κεντρικά αναμένονται χιόνια-χιονόνερο στα 200 μέτρα 
  • Στα ανατολικά στα 200 μέτρα 
  • Στα βόρεια - βορειοδυτικά στα 150 μέτρα 
  • Στα δυτικά στα 200 μέτρα 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι άστατος αφού θα εκδηλώνονται κατά τόπους μπόρες χιονόνερου και σε μεγάλα υψόμετρα μπόρες χιονιού. Το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν με τα χιόνια να περιορίζονται στα 250 - 300 μέτρα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί και «θέλει προσοχή στα αιωρούμενα αντικείμενα γενικότερα στην Αττική». Στα ανατολικά θα πνέουν 9-10 μποφόρ, στα νότια 9-10 μποφόρ και στα δυτικά 8-9 μποφόρ. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια θα κυμαίνεται μεταξύ 0 - 3 βαθμών Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τρίτη  - Πού θα εκδηλωθούν χιονοκαταιγίδες 

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (30/1), από τον Έβρο μέχρι και τη Φλώρινα και από την Ήπειρο στα Επτάνησα και την δυτική Πελοπόννησο θα υπάρχει ξαστεριά. Επίσης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλός με λίγη συννεφιά. 

Την ίδια στιγμή η Θεσσαλία θα χωριστεί στα δύο αφού από τα κεντρικά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά η συννεφιά θα είναι εξασθενημένη ωστόσο από τα Τέμπη και νοτιότερα, αλλά και στη Φθιώτιδα, θα υπάρξει έντονη συννεφιά με βροχές και χιονόνερο σε χαμηλά ύψη αλλά και χιόνια από τα 200 μέτρα και πάνω. 

Στη Βοιωτία και την Εύβοια θα εκδηλωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα 200-250 μέτρα. Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, από τα βόρεια της Λακωνίας μέχρι την Κορινθία και τα ανατολικά της Αχαΐας θα βρέξει σε χαμηλά υψόμετρα και θα χιονίσει στα 250 μέτρα. Στην Εύβοια θα εκδηλωθούν χιονοκαταιγίδες. 

Στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες, τοπικές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα πάνω από 500 μέτρα. Επίσης στα βόρεια της Κρήτης θα υπάρξουν βροχές, μπόρες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Το πρωί της Τρίτης δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στις Σποράδες. 

Ο καιρός θα είναι άστατος στις προαναφερόμενες περιοχές με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο προς το μεσημέρι της Τρίτης και τις βραδινές νυχτερινές ώρες θα αρχίσει η εξασθένηση των φαινομένων. Ο κ. Αρναούτογλου προειδοποίησε πως «θέλει προσοχή η Κρήτη γιατί έχει μαζέψει νερό». 

Χάρτες με τη θερμοκρασία την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 

Οι θερμοκρασίες το πρωί της Τρίτης (30/1)
Οι θερμοκρασίες το πρωί της Τρίτης (30/1)
Οι θερμοκρασίες το μεσημέρι της Τρίτης (30/1)
Οι θερμοκρασίες το μεσημέρι της Τρίτης (30/1)

Τρικυμιώδης η θάλασσα λόγων σφοδρών ανέμων 

Ο μετεωρολόγος προέβλεψε «σφοδρούς βοριάδες» στο Αιγαίο την Τρίτη μέχρι το Κρητικό και το Καρπάθιο ενώ μικρότερη θα είναι η ένταση των ανέμων στα Δωδεκάνησα. Είπε πως η θάλασσα θα είναι τρικυμιώδης τις επόμενες ώρες και προέτρεψε όσους ταξιδεύουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία για τις επόμενες 36 ώρες. 

Σε ποιες περιοχές θα έχει νεφώσεις 

Οι βοριάδες από τα Βαλκάνια θα δημιουργήσουν σύννεφα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη την Τρίτη 30 Ιανουαρίου.  

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA