Μενού
tektoniki-stoa
Μεγάλη στοά της Ελλάδας | Facebook
  • Α-
  • Α+

Το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουλίου στις 6:30 έγινε έκρηξη χαμηλής ισχύος που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές έξω από την Τεκτονική Στοά Αθηνών στην Αχαρνών. Λίγη ώρα μετά εντοπίστηκε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Με τους λόγους της έκρηξης αυτής να παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστοι, είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε για την περίφημη Μασονία, τις απαρχές της και φυσικά τον ρόλο της πίσω από τους μύθους που τη συνοδεύουν.

H ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού

Κατά την επικρατούσα θεωρία, ο σύγχρονος Ελευθεροτεκτονισμός προέρχεται από οργανώσεις εξειδικευμένων και καταρτισμένων λιθοξόων (masons) που συγκροτήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη και στον Μεσαίωνα (τον 11ο αιώνα). Κατά βάση οι λιθοξόοι ασχολούνταν με την ανέγερση και τη διακόσμηση ναών και ο ρόλος των οργανώσεων αυτών ήταν συντεχνιακός.

Τα μέλη της συντεχνίας θεωρούνταν ελίτ τεχνίτες που σταδιακά άρχισαν να εργάζονται με πλήρη ελευθερία, πολύ καλές συνθήκες εργασίες και μία προνομιακή σχέση με τους Πάπες και το παπικό περιβάλλον, την πνευματική και κοσμική εξουσία. Κύριο προσόν τους ήταν ότι μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα από μέρος σε μέρος προκειμένου να συμμετάσχουν κυρίως στην οικοδόμηση γοτθικών ναών.

Η ένταξη στις συντεχνίες αυτές γινόταν με τη μύηση (δηλαδή τη διδασκαλία της τέχνης του λιθοξόου) στους προς οικοδόμηση ναούς που ονομάζονταν αλλιώς και Στοές. Σταδιακά, η κυριαρχία της συντεχνίας αυξανόταν και οποιοσδήποτε τεχνίτης δεν ήταν γραμμένος στη συντεχνιακή αδελφότητα δεν μπορούσε εύκολα να βρει δουλειές. Ταυτόχρονα δεν είχε προφανώς και όλα τα προνόμια που συνεπάγονταν της ένταξης σε αυτή.

Από συντεχνία σε κοσμοθεωρία

Τον 13ο αιώνα γίνεται η πρώτη προσπάθεια ένωσης αυτών των τεκτονικών συντεχνιών όταν στο Στρασβούργο συντάσσεται ο Κώδικας Κανονισμού και Λειτουργίας των Τεκτόνων.

Ο Εκατονταετής Πόλεμος σε συνδυασμό με τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση και αλλαγές στον τρόπο της κατασκευής των ναών οδήγησε σε οικονομική παρακμή τους Τέκτονες. Ο ρόλος τους δεν ήταν πια ο ίδιος.

Τα παλαιά δίκτυα όμως παρέμειναν ζωντανά και ο Τεκτονισμός άρχισε να μετατρέπεται από συντεχνία σε φορέα ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας. Επηρεάστηκε δε πολύ από τις κυρίαρχες ριζοσπαστικές ιδέες του 16ου και 17ου αιώνα.

Τελικά, ο Τεκτονικός Θεσμός ιδρύεται ουσιαστικά στη σύγχρονη μορφή του το 1717 με την ίδρυση της Μεγάλης Στοάς στο Λονδίνο που αποτελεί τη βάση όλων των Στοών ακόμα και σήμερα.

Ο Harry Truman με μέλη της μασονικής στοάς.
Ο Harry Truman με μέλη της μασονικής στοάς. | AP Photo

Οι Ελευθεροτέκτονες μιλούν για την ανάγκη ένωσης όλων των ελεύθερων ανθρώπων σε μία προοπτική αναζήτησης της αλήθειας που θα γίνει μεταξύ άλλων και με όπλο την επιστήμη. Είναι εξάλλου γνωστή η σχέση τους με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης. Προβάλλουν τις ιδέες της ισότητας, της αξίας κάθε ανθρώπινης ζωής μακριά από ταξικές ή φυλετικές διακρίσεις.

Πολλές φορές μάλιστα γίνεται μία παρεξήγηση ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι τελικά μία θρησκεία. Οι ίδιοι το αρνούνται κατηγορηματικά. Στο site τους διαβάζουμε ότι ο «ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία ούτε υποκατάστατο θρησκείας, δέχεται άνδρες που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες και ακολουθούν τη δική τους πίστη».

Τεκτονισμός στην Ελλάδα

Η πρώτη Στοά στην Ελλάδα ιδρύθηκε προς τα τέλη του 18ου αιώνα στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα και υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα συγκροτούνται και άλλες στοές για να ιδρυθεί τελικά και στην Αθήνα στοά υπό την αιγίδα της ιταλικής αντίστοιχης. Δεν αργούν να έρθουν και άλλες σε Πειραιά, Πάτρα, Χαλκίδα και Λαμία. 

Οι Έλληνες Τέκτονες φτιάχνουν δικό τους αυτόνομο κέντρο που ονομάζεται «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας» και μετονομάζεται το 1936 σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδας». Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι της εποχής ανήκαν στις τάξεις της. Κάποιοι μάλιστα ήταν και επιφανείς κληρικοί όπως οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’ και Φώτιος Α’ αλλά και οι Οικουμενικοί Πατριάρχες Βασίλειος Γ’, Μελέτιος Δ’ και Αθηναγόρας Α’. 

Άλλοι που ήταν ή θεωρείται ότι ήταν μέλη της Στοάς ήταν οι Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, Δημήτριος Γούναρης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Νίκος Καζαντζάκης ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5000 ενεργά μέλη (άλλα 3000 ανενεργά).

Συνωμοσίες και μύθοι

Ο τελετουργικός χαρακτήρας, η εχθρική στάση της Εκκλησίας, οι προοδευτικές ιδέες και φυσικά οι προνομιάκες σχέσεις με πρόσωπα και εξουσιαστικά κέντρα έχουν οδηγήσει στην κατασκευή ενός ολόκληρου πλέγματος θεωριών και συνωμοσιολογιών για τον Ελευθεροτεκτονισμό. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια πολύ μακριά από την πραγματικότητα. 

Στη βάση των συνωμοσιολογιών αυτών οι Μασόνοι είναι ουσιαστικά μία κλειστή ομάδα ανθρώπων η οποία ουσιαστικά ελέγχει τα πάντα και προωθεί σχέδια εναντίον της ανθρωπότητας και της ορθοδοξίας. Στη βάση αυτή, όλοι οι πολιτικοί είναι Μασόνοι ή υποχείρια των Μασόνων και υπηρετούν τους σκοπούς αυτούς. Πολλές φορές δε γίνεται σύνδεση και με τον Σιωνισμό.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε η Μεγάλη Στοά ούτε καμία τέτοια μυστική οργάνωση δεν κατέχει τα ηνία και τις τύχες του πλανήτη. Η σύνδεση των πάντων μεταξύ τους προσφέρει ασφαλώς μία άνεση και μία πιο εύκολη ανάγνωση της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων κοινωνιών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA