Μενού
Λιμάνι του Πειραιά
Λιμάνι του Πειραιά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει το ΑΕΠ μας είτε να λιμνάζει, είτε να σημειώνει θλιβερή κάθοδο. Τα τελευταία χρόνια, τα απανωτά πλήγματα της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία και των φυσικών καταστροφών έχουν καταβαραθρώσει την εγχώρια οικονομία.

Ο πλούτος όμως βρίσκει πάντα τον τρόπο να επωφελείται, ακόμα και μέσα σε κρίσεις, και συγκεντρώνεται κυρίως σε μία συγκεκριμένη περιοχή της χώρας μας.

Παρακάτω θα δούμε, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πού συχνάζουν οι περισσότεροι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Με διαφορά πλουσιότερη η Αττική

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι η περιφέρεια της Αττικής είναι η πλουσιότερη περιοχή της χώρας. Αυτό βασίζεται στα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Αρχή το 2023, που καταγράφουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά ελληνική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, η Αττική σημείωσε το 2020 Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά κεφαλήν που ανέρχεται σε 21.118 ευρώ. Αμέσως πιο πλούσια εμφανίστηκε η περιφέρεια ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 15.285 ευρώ.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά περιφέρεια
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά περιφέρεια | ΕΛΣΤΑΤ

Οι περιοχές που έγιναν πιο φτωχές

Ενδεικτικό των καιρών αποτελεί το γεγονός πως σε όλες τις περιφέρειες σημειώθηκε αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά κάποιες «χτυπήθηκαν» περισσότερο.

Ειδικά, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε πτώση κατά κεφαλήν ΑΕΠ 21,1%, τη μεγαλύτερη στη χώρα, και αυτό αντανακλάται ότι έφτασε από δεύτερη πιο πλούσια περιοχή το 2019, να πέφτει στην τρίτη θέση.

Στον αντίποδα, η Στερεά Ελλάδα σημείωσε την μικρότερη πτώση, με μόλις 1,4%, και μάλλον για αυτό κατάφερε να βελτιώσει τη σχετική της οικονομική κατάσταση.

Γράφημα: Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μεταβολή ανά περιφέρεια
Γράφημα: Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μεταβολή ανά περιφέρεια | ΕΛΣΤΑΤ

Δείτε επίσης:

Καταπέλτης η Εισαγγελέας κατά Πισπιρίγκου: «Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη είναι της μητέρας της» 

Η πολιτική οικογένεια που υπήρχε στη Βουλή από το 1844 μέχρι... χθες

Μπήκαν ξαφνικά 63.000 ευρώ στον λογαριασμό του - Η τράπεζα του άφησε «δώρο»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA