Μενού
konstantinoupoli
Κωνσταντινούπολη | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Αρκετές φορές οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη που θα κυμαίνεται στα 7 Ρίχτερ. Το πρωί της Δευτέρας (4/12), σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται στα νότια και συγκεκριμένα στα Μουδανιά (Mudanya). 

Σύμφωνα με σεισμολόγους από την Τουρκία, η συγκεκριμένη δόνηση δεν είναι αυτή που περιμένουν στη θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά και θα επηρεάσει άμεσα την Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται πως πριν δύο ημέρες, ο Ευθύμης Λέκκας είχε δηλώσει πως οι σεισμολόγοι περίμεναν μέχρι το 2022 σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. 

«Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είχε μιλήσει το πρωί του Σαββάτου (2/12) στην ΕΡΤ και είχε προειδοποιήσει για τους σεισμούς αλλά και για ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην Αγία Σοφία.

«Η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1.500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφος της Αγιάς Σοφιάς», είχε δηλώσει και σημείωσε πως «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη».

«Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγία Σοφία», είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία», επανέλαβε ο σεισμολόγος, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι –από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους», είπε ο κ. Λέκκας.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA