Μενού
Προειδοποιητικές κορδέλες στη Σαντορίνη
Προειδοποιητικές κορδέλες στη Σαντορίνη | Intime
  • Α-
  • Α+

Για τις παρατεταμένες δονήσεις στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στην Ανάφη συνεδρίασε σήμερα, Σάββατο (8/2) η τουρκική πολιτική προστασία, προετοιμαζόμενη για τα πιο ακραία σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τους σεισμούς.

Σύμφωνα με το Action24, σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας και μελέτησε τις πιθανές επιπτώσεις, για το εάν θα υπάρξει κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα ή τσουνάμι, απόρροια του σεισμού στη Σαντορίνη.

Μάλιστα, ελήφθη η απόφαση στις πόλεις ΣμύρνηΑιδΐνιο και Μούγλα, οι οποίες βρίσκονται στα τουρκικά παράλια, να εγκατασταθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το αντίστοιχο 112, σε περίπτωση τσουνάμι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εάν γίνει τσουνάμι, ο αριθμός θα ενεργοποιηθεί και θα στείλει το αντίστοιχο μήνυμα στους κατοίκους, προκείμενου να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τι ανέφερε ο Λέκκας για τη Σαντορίνη

«Είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολειών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και καθώς η γη συνεχίζει να σείεται σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Αναφορικά με το πότε αναμένεται ο κύριος σεισμός, ή αν κάποιος από αυτούς που έχουν γίνει ήταν ο κύριος ο κ. Λέκκας απάντησε πως «δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή τη σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος».

Σχετικά με την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί είπε πως «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο" τονίζοντας πως "πιθανότερο σενάριο είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί, άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της σεισμικής ακολουθίας».

Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το ξύπνημα ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο».

Ο κ Λέκκας αποκάλυψε ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την Τρίτη και έπειτα το Σάββατο για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας των σχολείων.

Τι είπε καθηγήτρια γεωλογίας για Σαντορίνη

Ηκαθηγήτρια Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, μίλησε στο Mega και στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για τους σεισμούς των τελευταίων ημέρων στη Σαντορίνη.

«Είναι μία συνεχόμενη κατάσταση, καθώς τα πάντα εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο. Ο κόσμος όταν άκουγε για έκρηξη, πήγαινε το μυαλό του στη Νέα Καμένη. Άρα, ο πλέον κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο ηφαίστειο, το ένα στη Νέα Καμένη, που είναι χερσαίο και το Κολούμπο ως υποθαλάσσιο και είπαμε στην επιτροπή με όλα τα δεδομένα που έχουμε, ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και του Κολούμπου, δεν δείχνει στοιχεία ότι μπορεί να έχουμε μία έκρηξη είτε από τη Νέα Καμένη είτε από το Κολούμπο» ανέφερε η κα Νομικού.

«Για να έχουμε δεδομένα, κυρίως από το Κολούμπο, ότι πρόκειται για κάποια έκρηξη, πρέπει να συλλέξουμε δείγματα αερίου και υγρών και να συγκριθούν με προηγούμενες αποστολές, έτσι ώστε να καταλάβουμε το δυναμικό αυτού του ηφαιστείου. Δεν σχετίζονται οι σεισμοί με το τι κάνει αυτή τη στιγμή ο Κολούμπος» συμπλήρωσε η καθηγήτρια γεωλογίας για τη Σαντορίνη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA