Αφιέρωμα στη λειψυδρία που «μαστίζει» την Ελλάδα έκανε το BBC, αναδεικνύοντας το ζήτημα του χωριού «Κάλλιο», το οποίο υπήρξε για αρκετές δεκαετίες στον πάτο της Λίμνης Μόρνου, απ' όπου υδροδοτείται η Αττική.
«Τα ερείπια ενός ελληνικού χωριού που βρισκόταν βυθισμένο για δεκαετίες, εμφανίστηκαν ξανά, αφού οι θερμοκρασίες ρεκόρ προκάλεσαν τη μερική αποξήρανση ενός μεγάλου ταμιευτήρα» αναφέρει αρχικά το BBC στο αφιέρωμά του.
«Οι κάτοικοι του χωριού Κάλλιο αναγκάστηκαν να φύγουν τα σπίτια τους πριν από περίπου 40 χρόνια, για να δημιουργηθεί το φράγμα του Μόρνου στη νότια Ελλάδα, το οποίο τροφοδοτεί με νερό την πρωτεύουσα, την Αθήνα» συνεχίζει το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου.
Η λειψυδρία ανέδειξε το χωριό Κάλλιο
«Ωστόσο, οι συνθήκες ξηρασίας τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν δραματική πτώση της στάθμης του νερού του ταμιευτήρα - αποκαλύπτοντας ό,τι απέμεινε από αρκετά σπίτια και ένα σχολείο» αναφέρει, επίσης, το δημοσίευμα του BBC για τη λειψυδρία στην Ελλάδα.
«Είναι μόλις η δεύτερη φορά από τότε που εγκαταλείφθηκε το Κάλλιο που βλέπουμε το χωριό, σύμφωνα με έναν πρώην κάτοικο. Η πρώτη φορά ήταν τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια μιας άλλης περιόδου ξηρασίας».
«Βλέπετε τον πρώτο όροφο που έχει απομείνει από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου... και δίπλα μπορείτε να δείτε τι έχει απομείνει από το σπίτι των ξαδέρφων μου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ένας 60χρονος συνταξιούχος που έζησε στο Κάλλιο όταν ήταν νέος.
Το χωριό αποτελούνταν από 80 περίπου σπίτια, μια εκκλησία και ένα σχολείο.
Η λειψυδρία, το Κάλλιο και οι μαρτυρίες
«Αν δεν βρέξει σύντομα, η στάθμη θα πέσει περισσότερο και το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν τότε» δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.
«Η Ελλάδα βίωσε τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί φέτος και η κρατική επιχείρηση ύδρευσης ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκε κατά 30%» διευκρινίζει σχετικά το BBC.
«Άλλοι ταμιευτήρες που τροφοδοτούν με νερό την περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα, κατέγραψαν επίσης σημαντική πτώση των επιπέδων νερού. Με τη μείωση της στάθμης των ταμιευτήρων, οι ελληνικές αρχές κάλεσαν τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην περιοχή να μην σπαταλούν νερό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των υδάτινων πόρων.«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε νερό... σε μια εποχή που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε λιγότερο» δήλωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.