Μενού
athanasiadoy
H κούκλα και μερικά παιχνίδια της Ήβης Αθανασιάδου | FB/Παλαιό Φάληρο Καλαμάκι Αναμνήσεις
  • Α-
  • Α+

Στις 12 Οκτωβρίου, την ημέρα της απελευθέρωσης, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχώρησαν από την Αθήνα. Το τέλος της μαύρης κατοχής είχε φτάσει, αλλά στο Παλαιό Φάληρο μια 18χρονη κοπέλα αιμορραγούσε στην μέση του δρόμου. Την είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ ένας Γερμανός αξιωματικός, επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ των συμμάχων. Η Ήβη Αθανασιάδου πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η Ήβη γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Άννα την 1η Ιουνίου 1926, από εύπορους γονείς με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Φοιτούσε στο μοναδικό γυμνάσιο της περιοχής και σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων, κοινωνική, δημιουργική και αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα.

Την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί επέταξαν σχεδόν όλες τις βίλες σπίτια και ξενοδοχεία του Παλαιού Φαλήρου. Τα τρόφιμα, που μοίραζε  με το δελτίο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, δεν ήταν αρκετά και ο περισσότερος κόσμος λιμοκτονούσε.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mixanitouxronou.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA