Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε, σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η κύρια μονάδα φιλοξενίας της άσκησης ήταν η αεροπορική βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσε σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.

Στον «Ηνίοχο 2025» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9.

Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης συμπληρώθηκαν 1300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν και η Σλοβακία συμμετείχαν με ομάδα παρατηρητών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2025» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

Ταυτόχρονα εκτελέσθηκαν αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.


- Δημοσκόπηση RealPolls: Τα ποσοστά των κομμάτων Τσίπρα, Καρυστιανού - Ποιοι καταγράφουν μεγάλες απώλειες
- «Στο τελευταίο κύμα σ' έχασα από δίπλα μου»: Το σπαρακτικό αντίο του Τραϊανού Δέλλα στη Γωγώ Μαστροκώστα
- Δημήτρης Φιλιππίδης για τον πατέρα του: «Ακόμη και σήμερα δεν τον αναγνωρίζω – Σκέφτηκα να τον παρατήσω»
- ΕΛΑΣ: Οι εκπρόσωποι Τύπου του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα - Αναλυτικά βιογραφικά
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.