Μενού
pyrosbestiki-pyrosvestiki
Πυροσβεστική | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 εκδηλώθηκαν 2.378 πυρκαγιές ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 2.367. Ωστόσο φέτος αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία καθαρισμού οικοπέδων και χωραφιών στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Μαΐου ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος. Επίσης χθες για δεύτερη ημέρα πυροσβέστες έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο φωτιά στα Πιέρια Όρη σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων στην θέση Σαρακατσάνα.

Η πυρκαγιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση αλλά και πεύκα ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 94 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 1 ελικόπτερο, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και πυροσβέστες με drones.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι καθημερινές συλλήψεις ατόμων για πρόκληση πυρκαγιών. Μόνο τον περασμένο μήνα ξεπέρασαν τις 120 ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα συνελήφθησαν 10 άτομα ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών και σε βάρος τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από φέτος θα εφαρμοστεί νέο δόγμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει άμεση κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων με παρουσία επιχειρησιακού αξιωματικού (θα κάνουν την εμφάνιση τους δυο οχήματα αντί για ένα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα), αύξηση του αριθμού πληρώματος των οχημάτων της Πυροσβεστικής (από δυο σε τρεις πυροσβέστες) και εντολή από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) για χρήση εναερίων μέσων από την έναρξη της πυρκαγιάς με εντολή του Αρχηγού του ΠΣ για την άμεση αντιμετώπιση της φωτιάς καθώς όπως είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια η καθυστερημένη δασοπυρόσβεση από εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους συνέτειναν στην επέκταση τους.

Επίσης προβλέπεται άμεση κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων (και όχι σε 2ο χρόνο όπως συνέβαινε) και κινητοποίηση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Μάλιστα οι ειδικές μονάδες αναμένεται να αυξηθούν στις 16 από 6 που είναι σήμερα με τις 10 εξ αυτών να είναι αερομεταφερόμενες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο δόγμα, θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά drones της Πυροσβεστικής στις σημαντικές πυρκαγιές, θα γίνεται άμεση κινητοποίηση σε σημαντικές πυρκαγιές των ομάδων των ξένων πυροσβεστών που συνδράμουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τους Έλληνες συναδέλφους τους (ομάδες prepositioning) ενώ θα υπάρχει διαρκή συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας η οποία θα έχει κομβικό ρόλο στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς με παρουσία δασικών υπαλλήλων ως ομάδας υποστήριξης των πυροσβεστών υποχρεωτικά στο «πεδίο».

Επιπλέον στον τομέα της πρόληψης θα δοθεί έμφαση στην επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και αυστηροποίηση τους (500 – 50.000 ευρώ) αναφορικά με τη διενέργεια επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA