Μενού
Επίδειξη δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Δελφίνια κάνουν επίδειξη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο | EUROKINISSI / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΚΙΡΛΗΣ
  • Α-
  • Α+

Εκδικάστηκε προχθές στο Θ' Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η μήνυση της Οικολογικής Συμμαχίας και των φιλοζωικών οργανώσεων My Dolphin Club, Dolphinaria-free Europe, Sea Shepherd Greece, iSea και «ο Άργος» σε βάρος της ιδιοκτησίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τις παραστάσεις με τα δελφίνια.

Όπως ενημέρωσε σχετικά η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο Facebook, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή στην ιδιοκτησία του Δελφιναρίου της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ΑΕ των Σπάτων.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καταδικάστηκε για παράβαση νόμου ν.4039/2012, άρθρα 12 και 13, περί «πραγματοποίησης παραστάσεων με συμμετοχή ζώων - δελφίνια», παραστάσεις που είχαν πιστοποιηθεί από αρμόδια κρατικά όργανα τον Φεβρουάριο 2016, τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020.

Δελφίνια
Παράσταση με δελφίνια | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καταδίκη για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τις παραστάσεις

«Στο τέλος μίας σύντομης αλλά συνεκτικής ακρόασης, το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλλε προχθές, 20 Μαΐου 2024, την ποινή της 6μηνης φυλάκισης με 3ετή αναστολή στην ιδιοκτησία του Δελφινάριου της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ΑΕ των Σπάτων για παράβαση του νόμου ν.4039/2012, άρθρα 12 και 13, περί «πραγματοποίησης παραστάσεων με συμμετοχή ζώων - δελφίνια».

Η επιβολή της 6μηνης φυλάκισης αποτελεί συνέχεια της ποινικής δίωξης η οποία ασκήθηκε μετά από μήνυση κατά της ιδιοκτησίας της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ΑΕ που είχε κατατεθεί στις 14 Απριλίου 2021 από εκπροσώπους της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και των φιλοζωικών οργανώσεων My Dolphin Club, Dolphinaria-free Europe, Sea Shepherd Greece, iSea και «ο Άργος» και αφορούσε παραστάσεις που είχαν πιστοποιηθεί από αρμόδια κρατικά όργανα τον Φεβρουάριο 2016, τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020.

Η 6μηνη φυλάκιση αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά ποινή που επιβάλλεται στην ιδιοκτησία της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά τη 8μηνη με τριετή αναστολή που της είχε εκδικάσει το ΣΤ' Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Οκτώβριο 2023 σε συνέχεια αυτεπάγγελτης δίωξης βάσει επιστολής καταγγελίας προς την Περιφέρεια Αττικής και την αρμόδια Εισαγγελία Ζώων, 7 ημέρες μετά την απόφαση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δελφινάριου από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 5 Φεβρουαρίου 2020 με εισήγηση της Περιφερειακής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Διαμαρτυρία για τα δελφίνια
Διαμαρτυρία για τα δελφίνια | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέρα από το ύψος των ποινών, αμφότερες οι πρωτόδικες ποινικές καταδίκες της πρακτικής των παραστάσεων με χρήση δελφινιών από την Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποτελούν ένα σημαντικότατο κομμάτι της υπεράνθρωπης προσπάθειας υπέρ της θεσμικής επιβεβαίωσης του αναφαίρετου των δικαιωμάτων των ζώων, που εκκίνησε πρακτικά το 2017, είτε μέσω επιστολών και καταγγελιών προς όλους τους αρμόδιους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, είτε από τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, είτε μέσω του τύπου, είτε στο δρόμο, είτε στις δικαστικές αίθουσες της πρωτεύουσας.

Μετά από τη δικαστική ανακήρυξη της εκδήλωσης με χρήση αετού στην έναρξη ποδοσφαιρικών αγώνων ως παράνομης, σε συνέργεια με το Δίκτυο για την προστασία της Άγριας Ζωής - Save Wild, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δελφινάριου των Σπάτων, την αποξήλωση των κερκίδων και την επιβολή σημαντικών κυρώσεων στην ιδιοκτησία του – αξιόλογο πρόστιμο και οι διαδοχικές πρωτόδικες ποινικές καταδίκες που ακολούθησαν – μπορούμε να δηλώσουμε με ικανοποίηση ότι έστω και αυτά τα λίγα αποτελούν πλέον νόμο και την αναντίρρητη ερμηνεία του. Συνεχίζουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA