Μενού
xaplostres
Ξαπλώστρες στην παραλία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το «κίνημα της πετσέτας», καθώς μετά τις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα την Πάρο πολίτες και σε άλλες περιοχές και νησιά της χώρας διαμαρτύρονται για τις αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες, αλλά και την υπερτουριστικοποίηση. Το κίνημα, μετά τη Ρόδο, την Πάρο, τη Νάξο, τα Χανιά και την Αχαΐα, έφτασε και στη Χαλκιδική.

Την Πέμπτη (3/8) δημιουργήθηκε μια ακόμη κίνηση πολιτών για τις παραλίες, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική.  Η σελίδα «Κίνημα πολιτών Χαλκιδικής για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» δημιουργήθηκε στο Facebook την Πέμπτη και ήδη μετρά πάνω από 2.200 μέλη.

«Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψη τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!», αναφέρει η ομάδα στη σελίδα της.

Σύμφωνα με το voria.gr μέλος της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Δαμιανός Γαβαλάς σημείωσε πως «έχουμε πολλά μηνύματα από Χαλκιδική για το θέμα με τις ξαπλώστρες, ειδικά από την περιοχή της Κασσάνδρας τολμώ να πως ότι έχουμε κραυγές, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως από την Καβάλα».

kinima-patsetas
Κίνημα της πετσέτας στην Πάρο | voria.gr

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, στη Χαλκιδική, ειδικά στην πρώτη χερσόνησο, την Κασσάνδρα, σε πολλές παραλίες όπου έχουν αναπτυχθεί τα beach bar ο ελεύθερος χώρος που απομένει για τους επισκέπτες να καθίσουν στις πετσέτες τους με τις ομπρέλες τους είναι μικρός, αν όχι ανύπαρκτος.

Η πολιτική των περισσότερων beach bar που απλώνουν τις ξαπλώστρες από το κύμα και για… όσο πάει έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, και όσον αφορά την κατάληψη της παραλίας αλλά και για την τιμολογιακή πολιτική που ασκούν κάποια εξ αυτών, χρεώνοντας ποσά ελάχιστης κατανάλωσης. Αυτά κυμαίνονται από 60 έως και 30 ευρώ ανάλογα με τη θέση της ξαπλώστρας, αν είναι δηλαδή πρώτη στο κύμα ή τελευταία.

Στην Καβάλα, που επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γαβαλάς, υπάρχουν πολλά παράπονα παραθεριστών και κατοίκων, πρόσφατα η δημοτική αρχή Παγγαίου απομάκρυνε παράνομα τοποθετημένες ομπρέλες και άλλες πρόχειρες κατασκευές από την παραλία της Νέας Περάμου.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

«Όλο τον Αύγουστο θα διενεργηθούν έλεγχοι σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Σε μέρη που προφανώς δεν θα προαναγγείλουμε» επιβεβαίωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν τους ελέγχους θα ενισχυθούν σημαντικά προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν άλλες παραβάσεις που δεν έχουν σχέση με τη χωροταξία των παραλιών.

«Οι υπάλληλοι θα είναι αρκετοί των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίοι θα επιστρατευθούν προκειμένου όλο τον Αύγουστο να υπάρξουν αυτοί οι έλεγχοι. Προφανώς και δεν αρνούμαστε τα κενά. Υπάρχουν κενά στελέχωσης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όμως αυτή τη στιγμή με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και με ψηφιακά μέσα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έως ότου καταφέρουμε να κάνουμε μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και αν χρειαστεί να υπάρχουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον».

«Αυτοί οι οποίοι παρανομούν να ξέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν αστειευόμαστε λέγοντας αυτό το οποίο είπε ουσιαστικά εχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο Υπουργός. Από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και αυστηρότατοι», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA